Евгений Дайнов: Криворазбраната представа за зелените

Евгений Дайнов 03 септември 2017 в 16:01 11413 16

Според шефа на пожарникарите, зелените не били гасили пожара в Кресна. Говори, докладва пред камера, пуска „технически” термини като „огнища на припламване”, а – лъже. И знае, че лъже, тъй като той лично се е опитал да „евакуира” зелените доброволци, гасещи на място. 

Думата ми не е, обаче, за лъжата. Този сюжет е ясен: тази власт си е поставила една само задача – да краде; а щом краде, ще трябва да лъже. Едното без другото не става.

Иде реч за друго. Повличайки се по лъжите на властта и подхванати от кафявия порой на л*йняните медии, доволно количество български граждани рутинно псуват зелените. Спирали напредъка, вземали къшея от устата на гладни дечица, получавали милиони и клатили държавата. Но – забележете – в момента, в който в селото / двора / града на някой такъв гражданин цъфне изедник, тръгнал да прави пари от ликвидирането на природа, в този точно момент псуващият зелените гражданин пребледнява и започва да върти телефона. За да намери познат на познат, който да му даде номера на някой зелен.

И после се обажда чичо ви Драган от Долно нанагорнище на въпросния зелен и започва да въпие: „Идвайте да спасявате!”.
Не съм от най-видните зелени, та подобни разговори ми се случват сравнително рядко, 3-4 пъти годишно. Винаги обаче леко ме втрисат.

В обичайния случай, подобен разговор звучи така:

Чичо Драган от Долно нанагорнище (за краткост – ЧДДН):

-Как я мислите тая работа, бе?

Наша скромност (за краткост – НС):

-Кои ние коя работа как да мислим?

ЧДДН:

-Нали сте от зелените?

НС (внимателно, знаейки какво се задава):

-Мдаа?...

ЧДДН:

-Ми къде гледате? У наше село тия искат да ни заприщят реката (изсекат гората, отровят язовира, копаят руда)! Отиде ни селото! А вие къде сте? Защо не сте тук да спасявате?

НС:

-Ами... Нито знам нещо за случая, нито ми се плаща да тичам из страната; имам си работа – даскал съм, в разгара на семестъра сме...

ЧДДН:

-Ама нали сте от зелените? Защо ви няма тука да спасявате?

НС (с дълбока въздишка, знаейки, какво се задава):

-Вижте... Напишете ми накратко, за какво става дума и се органиизрайте на място. Ако имаме възможност да помогнем – ще помогнем...

ЧДДН:

-И няма да дойдете да спасявате селото? Че за какво сте тогава? Правилно ви попържахме оная вечер в кръчмата...
И кръгът се затваря: зелените са гадове, защото не тичат тука да ни спасяват селото, докато ние гледаме сеира под навеса на кръчмата.

Характерното е обаче, че когато проблемът тупне в двора на чичо ви Драган, той не се сеща да задейства някой държавен орган. Дори чичо ви Драган е разбрал, че тази власт, която му внушава да псува зелените – тя не работи нито за него, нито за селото му. И няма да се задвижи в негова защита.

Затова веднага тича да търси зелените – нищо, че снощи ги е попържал на гадове. Няма лошо, но чичо Драган си представя нещата така: натиска копчето – веднага долита хвърковата чета зелени и оправя работата. Важното е той, чичо Драган, да не си дава зор да прави каквото и да е било.

И не само чичо Драган постъпва по този начин. Неотдавна ми се обади общински съветник от градче, чийто бизнес – минерални води и бани – е застрашен от някаква мина. Разговорът протече горе-долу по описаия тертип, а накрая не получих нито описание на случая, нито дори приблизителна представа, какво смятат да направят местните, за да си защитят хляба. Явно – ще клечат и ще чакат някоя зелена хвърковата чета сама да се изсипе надолу по склона и да разбие лошите, като полския крал Собиески при обсадата на Виена.

Има, разбира се, и изключения. За последните 10 години в два случая местните се организираха, беше им помогнато – и си решиха проблема. В останалите 20-30 случая – нищо. Най-вероятно, след като на чичо Драган са ми ликвидирали реката, гората или каквото там – той пак зелените е изкарвал виновни в кръчмата. Че не са дошли да му свършат работата.
Да му угасят пожара, така да се каже. Като на шефа на пожарникарите...

Не ви натрапвам никакви изводи и поуки от тия случки. Можете да си ги направите сами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

16

Горски

08.09 2017 в 18:48

Г-н Дайнов, Поздравление за статията!
Повечето коментари тук потвърждават тезата на автора. Т.н. наречени зелени, яростно оплювани от медиите и много министри и сочени като най-голям проблем на държавата, са нецентрализана общност. Която мафията за сега не успява нито да купи, нито ефективно да неутрализира. И наистина са проблем на държавата, щото как ще има организирана престъпност, ако няма и държавно участие. Явно много от коментиращите тук се информират не само от Оffnews и Бивол. Следователно вярват в това което Пеевските медии им наливат в главите. Вярват на емоции, а не на факти и на статии без автори, но с атрактивни заглавия, повтаряни в сутрешни блокове. Е щом го пише във вестника, особено труП няма начин да не е вярно. То е „по-верен” даже от работническо дело. Верен на същата олигархия, капитализирала политическата власт в икономическа. Е на този фон, какви да са коментарите?

11920

15

Buriata

04.09 2017 в 22:30

Точно пък Дайнов да ни отваря за очите за зелените си е малко смешничко. Нима не виждаме какви далавери се въртят и как ни крадат нали?

12094

12

дони

04.09 2017 в 12:02

Много му издиша тезата на професора, ама много! Нашите не са обикновени зелени, те са "доларово" зелени и се активират само при специфичен шум на банкноти! Къде е позицията на "зелените" за тази напаст по горите, че нещо никакви не се чуват?

12284

11

Kristiano789

04.09 2017 в 11:37

аз зелените не ги виждам като такива жертви, каквито ги изкарва авторът. по-скоро са некви галеници, храненици и тем подобни

8915

8

stoyiv

03.09 2017 в 19:24

helleborus, поздравления за коментар №5. Напълно подкрепям!

12584

7

сдг

03.09 2017 в 18:46

Начи така,другаря Дайнов или някой друг "зелен",бил даскал или си има друга професия,но може да отиде да помогне ако човека от село еди си кое му ПЛАТИ,иначе човекът си има работа,и няма време за каузата на зелен.
Но виж,когато получават пари от еврофондовете за броенето на гъските,за няколко милиона,намира зеления бандит време за това да усвои тези милиони.
С няколко думи,той е там,където е далаверата,където я няма,всеки може спокойно да унищожава природата,а Дайнов и компания,ще са през това време в С.Миндя на рокфест!