Почитаме жертвите на арменския геноцид

OFFNews 24 април 2015 в 06:01 4353 5

Днес светът отбелязва Деня в памет на жертвите на геноцида над арменския народ в Османската империя.

Началото му е поставено на 24 април 1915 г., когато властите в Османската империя арестуват и депортират около 250 арменски интелектуалци и лидери на общността в Константинопол.

Избити са между 1 и 1,5 милиона арменци.

Турция признава смъртта на половин милион души и не признава, че е имало арменски геноцид.

Във връзка със 100-годишнината на 15 април Европейският парламент прие резолюция, с която обяви 24 април за европейски Ден в памет на жертвите на геноцида над арменците и призова Анкара да признае геноцида. Европарламентът прветства и изявленията на турския президент, който изказа съболезнования на жертвите на престъпления против арменците в Османската империя.

"Това е стъпка в правилната посока. Турция обаче трябва да продължи напред и да се възползва от годишнината от трагедията, за да продължи усилията за признаването и примиряването с миналото си, включително публикувайки официални архивни данни и официално признавайки геноцида, като по този начин положи основата на помирението между турския и арменския народ", се посочва в резолюцията.

Армения приветства резолюцията на Европейския парламент.

България официално не е признала арменския геноцид. Това са направили отделни градове. "Атака" внесе проекторешение за признаването на геноцида преди дни, както прави през последните 10 години, но за пореден път гласуването му бе осуетено - този път от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Очаква се днес десетки хиляди хора да отидат до Мемориала в покрайнините на Ереван, за да поставят цветя в памет на жертвите. Сред световните лидери, които ще присъстват на официалната церемония, ще бъдат руския президент Владимир Путин и френският Франсоа Оланд.

След церемонията ще се чуе камбанен звън във всички арменски църкви по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки