Канал 3 'изчисти ефира си' от Антон Тодоров и нападна Нова телевизия (видео)

OFFNews 09 октомври 2017 в 20:34 19098 5

Снимка Канал 3

Канал 3 спря предаването "Документите с Антон Тодоров". В часа, в който днес по програма трябваше да се излъчи предаването, управителят и програмен директор на Канал 3 Ива Стоянова се появи в ефир и обяви решението на медията.

Няма да излъчим предаването, за да подкрепим колегите си и единството на българските медии, категорична е Стоянова.

В изявлението си тя подчерта, че "Канал 3 днес изчиства ефира си от Антон Тодоров в името на общата ни справедливост, кауза и отстояване".

Рубриката "Документите с Антон Тодоров" стартира на 4 септември като част от предаването "Имате думата". Телевизията обяви, че водещият ще показва документи и разказва истории за прехода и неговите герои. Още в края на същия месец предаването му се превърна в най-предпочитано от зрителите, като е постигнало 2,2 пазарен дял в последната седмица на септември.

Същевременно в днешното си изявление управителят на Канал 3 нападна Нова телевизия:

"И когато днес Виктор Николаев с възхита сподели, че журналистическата подкрепа е тръгнала като лавина, аз питам – Лора (Крумова - б.р.), Викторе, къде бяхте вие, когато Татяна Дончева блъскаше Снежи (Снежана Хитова, репортер на Канал 3 - б.р.)?! Защо тогава вие не дадохте старт на тази лавина?! Колеги от Нова телевизия – когато говорите за гилдията и за обединението й, кога сте честни? Когато самите вие имате нужда от подкрепа, или когато който и да било друг член на гилдията я търси?!" - каза Ива Стоянова.

Публикуваме без редакторска намеса пълния текст на изявлението на управителя на Канал 3:

"Днес Антон Тодоров няма да има предаване в ефира на Канал 3. От името на медията се извинявам на вас, зрителите, които стоите пред телевизорите си и очаквате поредната история с документи. Няма да я видите, защото ние, като журналисти, решихме, че е важно да защитим професията си, гилдията. Не за да осъдим Антон Тодоров, който вече се извини за неуместния си коментар в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия, а за да подкрепим колегите си.

И когато телевизиите, както често сме обвинявани, сме готови на всичко за високия си рейтинг, то ние в Канал 3 се отказваме от високия си рейтинг в името на професията.

Както може би знаете, а и колегите от сайта OFFNews.bg отбелязаха – предаването на Антон Тодоров бе най-гледано в програмата на телевизията ни за изминалата седмица, за което благодарим и на него, и на вас зрителите.

Днес обаче ние се отказваме да гоним високия рейтинг, за да защитим силата на журналистиката - да задава въпроси и да получава отговори.

Подкрепяме колегите, въпреки че те не подкрепиха нас. Напротив! Когато преди десетина дни един друг политик – лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева, нападна нашата репортерка Снежана Хитова не само вербално, но и физически, никой от колегите не осъди постъпката на Дончева.

Нещо повече - този уикенд тя беше гост на Лора Крумова, именно в Нова телевизия, за да коментира, цитирам, „недопустимото поведение на хората във властта”. И когато днес Виктор Николаев с възхита сподели, че журналистическата подкрепа е тръгнала като лавина, аз питам – Лора, Викторе, къде бяхте вие, когато Татяна Дончева блъскаше Снежи?! Защо тогава вие не дадохте старт на тази лавина?! Колеги от Нова телевизия – когато говорите за гилдията и за обединението й, кога сте честни? Когато самите вие имате нужда от подкрепа, или когато който и да било друг член на гилдията я търси?! Как с този си избор на гост в лицето на Татяна Дончева вие подкрепяте колегите си! И когато друг наш колега от ефира на БТВ - Светослав Иванов, апелира към гилдията да изчистим ефира си, аз питам – колко чист е онзи ефир, в който гостува човек, нападнал, отново повтарям – не само вербално, но и физически колега от друга медия.

Защото Канал 3 днес изчиства ефира си от Антон Тодоров в името на общата ни справедливост, кауза и отстояване. А как Нова телевизия изчисти своя ефир с Татяна Дончева!?

Колеги от така наречените големи телевизии. Моля ви, бъдете големи не само по рейтинг, заплати и его! Надявам се разбирането ни за хигиена на ефира да съвпада, в противен случай имаме генерално разминаване в представата си за професионален морал и журналистическа етика, а това вече е пагубно за гилдията и категорично ще докаже, че сами сме си виновни. Надявам се да не се случи така.

Благодаря на Съюза на българските журналисти, който осъди в официална позиция поведението на Татяна Дончева и реално защити Канал 3 и репортера Снежана Хитова.

Журналистите осъждаме днес и поведението на вицепремиера Валери Симеонов. Точно той преди седмица атакува вербално и репортер на Канал 3 в парламента. И ние го показахме. Всичко. Без монтаж. Но вие, колеги, пак замълчахте, до момента, в който г-н Симеонов не нападна и вас. А уж всички сме заедно. Не зная за другите, но Канал 3 - във времето на този екип, който създадохме през 2014 г., никога не е нападал колега. Напротив. Подкрепяме, въпреки всичко.

И се надяваме, в името на силата на българските медии, всички да осъзнаем смисъла на единството ни. Всички заедно и всеки един поотделно, но не само когато самият той понася удари, а когато те се случват и срещу колега, независимо в кой вестник, телевизия, радио или сайт работи. Независимо колко е четен, слушан или гледан.

И въпреки че ние не получихме подкрепа от гилдията и в случая с Татяна Дончева, и в случая с Валери Симеонов, сега ние подкрепяме колегите си. Защото вярваме, че така трябва, за да сме силни заедно. Защото, когато помежду си в една гилдия си лепим етикети, улесняваме всички онези, които искат да ни употребят и да ни заличат като „четвъртата власт”. Защото те - политици, общественици, бизнесмени започват да ползват именно тези етикети, които ние, журналистите сами си лепим един на друг. И както много правилно твърди телевизионната легенда Кеворк Кеворкян - "сами се поставяме в положението на удобни дребосъци".

Днес в ефира на Канал 3 Антон Тодоров го няма. В името на професията, на журналистиката и на гилдията. Вярваме, че трябва да сме единни и ние го правим. Вярваме, че следващия път, когато атаката е срещу Канал 3 или друга медия, различна от трите национални БТВ, НОВА и БНТ, колегите да бъдем отново така единни – за да се защитим! Вярвам!

Аз съм Ива Стоянова, управител и програмен директор на Канал 3, и изразявам позицията на нашата медия – категорично срещу заплахите на журналисти! В каквато и да е форма и срещу който и да е колега! Не само срещу по-известните..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9006

5

Соня

10.10 2017 в 10:46

Отново се търсят сензации! Дончева в случая не блъска журналистката, а най учтиво я моли да зададе въпросите си след съдебното заседание, а не преди него. Иска се извинение, за какво? Че нахалната журналистка и въпросния телевизионен канал тълкуват нещата по свой си начин и не знаят, че въпроси се задават след заседанието? И много моля...."насилието" не бе приложено от Дончева, а от страна на нахалната репортерка......

10571

4

Hissarion

10.10 2017 в 09:51

Как да им вярва човек на тия? Блъскане нямаше. Дончева, в ролята на бодигард , съвсем културно обезвреди ръката с микрофона на "Снежи", която се опитваше да го набута в лицето на Гриша Ганчев.

15414

3

Hihi1981

10.10 2017 в 08:52

Ти пък коя си?И на кой си?!!!

29585

2

Izalina

09.10 2017 в 23:01

разделяй и владей...

бай Гай го е измислил неотдавна

26179

1

ELPIDA

09.10 2017 в 22:33

Г-жо Стоянова, Татяна Дончева не е цвете с пролетен аромат, но колежка Ви "Снежи" бе като кърлеж без мяра в пиенето на кръв!

За позицията Ви по казуса А.Тодоров - моите уважения !