Бетина Жотева към журналист: Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става

Мая Младенова 22 юни 2017 в 14:30 30302 10

Бетина Жотева (л), Къдринка Къдринова (д)

Битката за запазването на Радио България приключи в негова полза, но на финала си даде неочакван отзвук - журналист и член на СЕМ си размениха заплахи и жалби.

Журналистът Къдринка Къдринова обвини Бетина Жотева, че я е заплашила заради зададен въпрос в парламента и дори пусна запис (вижте по-надолу).

Жотева, от своя страна, обяви това за хибридна атака и ще подаде жалба до прокуратурата.

Скандалът избухнал преди седмица на заседание на Комисията по културата и медиите в Народното събрание, но бе огласен едва днес от Къдринова - дългогодишен журналист и писател. Депутати, участвали в заседанието, разказаха пред OFFNews, че по време на дискусията за съдбата на чуждоезичното Радио България Къдринова взела думата и се обърнала към Жотева. Въпросът бил провеждала ли е тя от името на външния министър Екатерина Захариева разговори с посланици с полза на решението за закриване чуждоезичната програма на БНР. Жотева не отговорила по същество, но след това в залата се обърнала към Къдринова с думите: „Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига.” И я предупредила: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”.

Ето как самата журналистка предава случилото се:

Заплахите са записани от репортерския ми диктофон, който бе включен, за да записва цялата дискусия. Те са чути и от присъствалата на заседанието на комисията Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ.

По-нататък, докато дискусията продължаваше, Жотева се обърна към мен вече в личен план и неколкократно отрече предварителната информация, предизвикала въпроса, да е вярна.

На записа се чува как след това тя каза: „Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига.”

Аз я репликирах: „В нищо не ви вкарвам. Съобщих информация, която имам от първо лице”.

Жотева продължи: „Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Те поне знаят (тя посочи към служители на СЕМ, които седяха наблизо и чуваха разговора – б. К. К.). Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално!”

Попитах Жотева: „Това какво значи – заплаха ли е?”

Отговорът на Жотева бе: „Абсолютно. Пред всички”.

След малко Жотева още веднъж се обърна към мен и отново се закани: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”.

Сметнах за свой журналистически и граждански дълг да сезирам за всичко станало Етичната комисия на Съюза на българските журналисти с предложение да обсъди случая и да излезе с позиция по него, добавя Къдринка Къдринова. Тя в момента не работи в БНР, но е била редактор международни новини в програма „Хоризонт”. 

Пред OFFNews Бетина Жотева потвърди за случилото се в медийната комисия. Тя обаче е категорична, че въпросът на Къдринова е хибридна атака. Според нея журналистката разпространява клевети и лъжи срещу длъжностни лица, затова ще я съди.

"Не съм обсъждала нито с посланици, нито в външния министър Радио България", заяви Жотева. Тя припомни, че позицията на Министерството на външните работи по казуса е била прочетена на същото заседание и тя в е полза запазването на програмата.

Вижте и стенограмата на заседанието на Комисията по културата и медиите

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

10

Бухльо

22.06 2017 в 22:53

"През 1996 г. Жотева е говорител на предизборния щаб на президентската двойка на БСП – Иван Маразов и Ирина Бокова. По-късно за кратко е медиен съветник на Българския бизнес блок на Жорж Ганчев"
Всичкото просто в Бг е с един корен.

63994

8

Red or Dead

22.06 2017 в 18:59

бетитУ жужива.......лицето/ЗАДНИКЪТ на европед@ро....еталон за платена к@рва на А за Б.......и в прекия и в преносния смисъл........ТОЛКОЗ!!!
Сашо Диков за въпросната НИКАКВИЦА....ако етажите и стаите на “Сан Стефано“ могат да говорят

10571

6

Hissarion

22.06 2017 в 15:44

Хибридна атака, сигурно ще рече, че Путин и Решетников са организирали конспирация срещу този ключов стожер на демокрацията - г-жа Жопева. Даже тия двама пакостници вероятно са използвали запис на друг разговор, а върху него са монтирали нейният глас, демонстриращ крайно непрофесионално поведение.

42249

5

Denis Rizanov

22.06 2017 в 15:11

04 Май 2015г.
Росен Плевнелиев ще назначи за член на Съвета за електронни медии Бетина Жотева.
Мотивите на държавния глава да номинира Бетина Жотева за член на Съвета за електронни медии са „професионалната ѝ квалификация и богат опит, придобит през 25-годишната ѝ практика в областта на медиите и връзките с обществеността“.
Друго основание са нейният авторитет, принципната и отговорна гражданска позиция, се казва още в прессъобщението за Жотева, която се афишираше като едно от лицата на антиправителствените протести по времето на кабинета „Орешарски“.
„Професионалните и лични качества на Бетина Жотева са предпоставка, че като член на СЕМ тя ще се ръководи от интересите на обществото, ще защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги“, написа Плевнелиев.


мандатът на тази противна протестърска пача е 6години.

12329

3

Шопа

22.06 2017 в 14:57

Вън тая пикла от СЕМ и то веднага, щото знае ли тя какво става ?

42249

2

Denis Rizanov

22.06 2017 в 14:54

педероско, къде си бе суек? излез си разграничи от пачата, която ТИ НАЗНАЧИ В СЕМ! жадни за власт протестъри.