Какво е да си пленница на "Ислямска държава"?

Историята на Надя Мурад, заради която получи наградата "Вацлав Хавел"

Невена Илиева 15 октомври 2016 в 08:57 23595 8

Надя Мурад

Наскоро Съветът на Европа награди язидката Надя Мурад с наградата си "Вацлав Хавел" за действия, защитаващи човешките права. 

Надя Мурад е 21-годишна язидка от Ирак, която попада в плен на "Ислямска държава", но успява да избяга, отива в Германия и активно се бори за човешките права. Най-вече за правата на язидите, на пострадалите от геноцид, тероризъм и трафик на хора. Става посланик на добра воля към ООН, а сега бе удостоена и с наградата "Вацлав Хавел", присъждаща се за принос в защитата на правата на човека. 

Язидите са кюрдска етно-религиозна общност. Религията им се е зародила в Месопотамия преди хилядолетия. Вярата им е основана на зороастризма. В Ирак малцинството им е съсредоточено около северния град Санджар. Те са преследвани от "Ислямска държава", защото са смятани за последователи на дявола. 

На 3 август 2014 година терористите нападат селото на Надя - Кочо, северен Ирак. На място са убити шестима от братята й, а тя, двете й сестри, както и множество мъже, жени и деца са отведени в град Мосул и подложени на небивала жестокост. В случай, че не приемат Исляма, част от заложниците биват убивани, а младите жени са превръщани в секс робини. Надя е отведена като робиня заедно със сестрите си, а майка им е екзекутирана.

По-късно тя ще сподели: "Когато ме заведоха в Мосул и ме изнасилиха забравих за братята и майка ми, защото това, което те причиняваха на жените, бе много по-тежко от смъртта."

Тя разказва, че това, което се е случило с нея далеч не е най-жестокото, но което са способни терористите. Става свидетел на това как деца биват дарявани на членове на "Ислямска държава" като сексуални подаръци. Често на възраст под 10 години, момичета и момчета са насилвани по брутален начин. 

Скоро след пленяването си е продадена на терорист от организацията, който я измъчва сексуално и бие. При първия и опит за бягство е групово изнасилена и припада: "През нощта той ме преби. Каза да сваля дрехите си и ме затвори в стаята на охраната. А после те извършиха с мен такива злодеяния, докато загубих съзнание", споделя тя.  

Все пак успява да избяга и емигрира в Германия, където получава медицинска помощ и се събира с други оцелели. С помощта на неправителствената организация "Язида" разказва за жестокостите на терористичната организация - геноцида и престъпленията срещу човешките права на широката общественост. 

На емоционално изслушване пред ООН тя прави шокиращи разкрития за живота на пленник на терористична групировка. Тогава тя призовава членовете на Обединените нации за активни действия срещу "Ислямска държава" и превръща се в посланик на добра воля на организацията.

 

Сега Надя се е посветила но каузата да помага на пострадалите от геноцидни действия хора, масовите жестокости и трафика на хора. Целта и е да спомогне за връщането на жертвите към нормалния начин на живот, към съхранението на обществата на малцинствата.

Чрез даването на гласност на тези проблеми, чрез постоянните призиви за борба с тероризма, благодарение на непрестанните си срещи със световни лидери и споделянето на ужасяващия си опит Надя бе удостоена с наградата "Вацлав Хавел".

Тя също така бе номинирана и за Нобелова награда за мир.

В момента Надя Мурад е подкрепяна от британската адвокатка Амал Клуни - съпруга на актьора и режисьор Джордж Клуни. Юристката ще защитава язидките, станали жертви на терористите в Международния наказателен съд. 

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13924

8

ScrewIslam

15.10 2016 в 14:52

Пешо,

Насилието на исляма не е ново явление. Човекът е примат и е склонен към насилие. Но всички ние се стремим да се цивилизоваме. Ислямът се стреми към обратното. Ислямът руши докато цивилизацията изгражда.

Ислямът развива най-агресивните качества на човека и поощрява всеки възможен човешки порок. Всяка страница на корана и хадисите призовава към насилие – кланета, изнасилвания, тормоз, разрушение и изтезания. Всички останали религии се стремят да издигат човека. Ислямът се стреми да го превърне в животно. И успява. Ислямска държава не е отклонение от исляма. Ислямска държава е истинският ислям.

12139

7

Диян

15.10 2016 в 14:27

Офф-а, ясна ли ви е разликата между Ирак и Иран?
Щото аз не съм чувал за мИнДИЛ-ци в Иран...

9918

6

Пешо

15.10 2016 в 13:26

Скрю, имали са от кого да се научат ... Все пак седми век е само преди 14 века, а зверства и изтребления е имало и преди това.

13924

4

ScrewIslam

15.10 2016 в 11:43

До: giotwer

Винаги трябва да помним зверствата на Ислямска държава точно както винаги трябва да помним зверствата на нацистите.
В момента Ислямска държава вилнее, защото човечеството е забравило арменския геноцид и хиляди други варварства на исляма. Тия отрепки избиват хора от 7ми век и няма да спрат, ако редовно забравяме историята.

13924

3

ScrewIslam

15.10 2016 в 11:39

Чесън,

Важна е статията, а не кой не я е коментирал.
Трябва по-често да виждаме истински истории за зверствата на исляма. Яд ме е, че журналистите говорят най-общо за "борбата срещу тероризма" вместо да говорят за зверската идеология на исляма. Ислямът е чисто зло, което величае изнасилвачите и главорезите.