Ген. Васил Делов - героят, който разлюти Доган

OFFNews 04 ноември 2012 в 19:38 12384 1

Ген. Васил Делов
Ген. Васил Делов

Дали ген. Васил Делов заслужава или не да получи почетно гражданство на Кърджали, стана най-големият етнически въпрос в последните 2 седмици.

Инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ и БСП, предложи генералът да бъде обявен за почетен гражданин на Кърджали.

Кметът Хасан Азис внесе докладната. Съветниците от ДПС я отхвърлиха.

ГЕРБ започна контраатака и предложи ген. Делов посмъртно за орден "Стара планина" (какъвто има и шефът на ДПС Ахмед Доган).

ВМРО организира протест срещу ДПС, но на него дойдоха само 40 души.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан почти ни просълзи с изявлението си от парламентарната трибуна, че в офисите на ДПС висят портретите на Апостола.

Над 14 000 подписа бяха събрани и предадени на вътрешния министър Цветан Цветанов за удостояване на ген. Васил Делов с орден "Стара планина".

Днес лидерът на ДПС Ахмед Доган защити съветниците от ДПС и обясни, че те са гласували правилно срещу удостояването на генерала посмъртно със званието "почетен гражданин на Кърджали".

Във цялата сага на заден план остана личността на генерал Васил Делов. Много се говореше за събитията в Кърджали, а прекалено малко за това кой всъщност е генерал Васил Делов.

Представяме ви историята на този позабравен герой, така както е описан в сайта "Българска история".

Екипът на OFFNews горещо препоръчва bulgarianhistory.org като сайт, в който може да се намери достоверна и необременена от пропаганда, истината за забравените герои и събития от българската история.

 

Позабравеният генерал-майор Васил Делов

Васил Делов е роден на 25 декември 1861г. в град Котел. Родственик е на Георги Раковски, а майка му е сестра на Гаврил Кръстевич. Бъдещият генерал получава началното си образование в родния си град, а средното в Априловската гимназия в Габрово. По време на Руско-турската война се намира в гр. Тулча, подготвяйки се за следване. Овладява френски, немски и руски език.

През 1879г. завършва с първия випуск на Военното училище в София. Участва в играждането на младата българска войска, издавайки „Редовите войници в пехотата“, което е първото ръководство за обучение в българската армия. Последва „Ръководство за подофицери при изучаване на разсипния строй“, „Окопи за пехота с рисунки“ и други. През Сръбско-българската война Делов е командир на 2-ра дружина на 8-ми пехотен Приморски полк. Отличава се в боевете при Пирот и Цариброд, вследствие на което е награден с орден “За храбост” IV степен.

Безспорният връх във военната си кариера достига през Балканската война (1912-1913г.). Тогава той е назначен за началник на Хасковският отряд. На войниците, командвани от генерала, е възложена тежката задача да освободят Кърджали. Според плана за действие отрядът на Делов е трябвало да изтласка врага на юг от Арда и да осигури тила на Втора българска армия при Одрин. Подчинените му войници свършват блестящо поверената им задача и Кърджали е освободен и отново става част от българската държава.

През Междусъюзническата война командва 11-та Пехотна дивизия, а по време на Първата световна война е генерал за поръчки в Министерството на войната и началник на Втора дивизионна област (1918). Излиза в оставка през 1919 година. Установява се със семейството си в Пловдив. Умира на 16 ноември 1938г.

Генерал Васил Делов е носител на редица награда и отличия. Награждаван е с ордените “За храброст” III и IV степен, “Свети Александър” III степен с мечове, IV и V степен, “За военна заслуга” III и IV степен, “За заслуга”. Той е един от най-успелите военни дейци на следосвобожденска България. Задачата, която трябвало да изпълни, заедно с отряда си се оценява като една от най-рисковите за цялата война. 

Васил Делов съчетава в себе си качествата на истинския генерал, който е готов да жертва живота си за родината. Образът му не трябва да бъде опорочаван и намесван в политически скандали или да бъде ползван за нечия изгода.

Най-важното
Всички новини
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки