Защо Австралия участва в Евровизия, а Русия не

OFFNews 14 май 2017 в 06:53 26259 3

Снимка Buzzfeed.com

От 2015 година насам Австралия взема участие в конкурса за най-добра европейска песен Евровизия, а Израел го прави още от 1973 г.

Защо, нима Австралия не е изцяло друг континент? Това е въпросът, който много хора продължават да се питат. Отговорът е прост, но все пак странен.

"Националната телевизия на Австралия, SBS, е част от Европейския съюз за радио и телевизия, което е правилото за квалификация за участие в конкурса Евровизия", заяви британският водещ Мел Гидройс, цитиран "Мирър".

Австралийската телевизия излъчва състезанието от 30 години насам, което заради времевата разлика се излъчва в доста късен час, но въпреки това се радва на огромен зрителски интерес, а и струва доста пари, за да се излъчи. Така че всичко опира до бизнес в случая.

Причината Израел да участва и то от толкова дълго време е приблизителна - Израелската радио и телевизионна комисия е част от управителния съвет на Евровизия.

Друг въпрос, който много хора се питат, е - защо Русия не участва тази година в конкурса? Причината е, че Украйна, където той се провежда, просто забрани на руската участничка да стъпи в страната, защото е изнесла концерт в Крим, след като бе анексиран от Москва.

Европейският съюз за радио и телевизия осъди постъпката на Киев и предложи рускинята да участва в Евровизия, но като пее от своята си страна, докато я прожектират на живо в залата. Руският "Първи канал" отказа и за отмъщение не излъчи изобщо състезанието на територията на държавата.

По предварителни данни, Юлия Самойлова ще вземе участие на Евровизия през 2018 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

15.05 2017 в 13:06

Т. е. участие в този фарс могат да вземат и арабските емирства, Бруней и Ким Чен Ун при наличие на достатъчно желание.

42249

1

Denis Rizanov

14.05 2017 в 13:23

Абе вземете напишете каква е причината Азербайджан да участва, а Турция да не участва.
:)