Вежди Рашидов разказа за болестта си - не му позволявала да прави скулптури

OFFNews 02 септември 2017 в 09:45 6946 2

Снимка БНТ

35 акварела и 10 скулптури - това е първата самостоятелна изложба на Вежди Рашидов в Димитровград, родния му град. 

"Японските вишни" е озаглавена изложбата на твореца, който е бивш министър на културата, а в момента председател на Комисията по култура в парламента. По думите на склуптора изложбата има за цел да напомни за красотата на деня, която често подминаваме, а защо изложба Рашидов коментира така: "Заради болестта ми започнах да правя акварели, трябваше да си пазя гърлото и две години не можех да работя с бронз". 

За изложбата разказва БНТ. Изложбата на автора е в художествената галерия „Петко Чурчулиев“. Експозицията е част от програмата по официалното честване на празника на Димитровград - 2-и септември.

"Прекарах една тежка болест, всички сте чели, слава Богу Господ да ми даде здраве да съм още жив, но защо казвам за болестта не е тайна, защото тогава не трябваше да работя две години с бронз. Трябваше да си пазя гърлото и тъй като мирен не мога да стоя, започнах да правя акварели", обясни творецът. 

Според Рашидов акварелът е трудна техника, защото се работи с вода, която е природна стихия. След общо пет изложби акварели, Вежди Рашидов стига до "Японските вишни", които показва за първи път.

Вежди Рашидов разказа за картините си: "Те са правени тази зима. Пролетта, ранна пролет, тъй като японската вишна, която имам в двора си. Това е дървото, което цъфти най-рано, началото на март. Японците имат такъв ритуал и религиозен празник - цяла година чакат цъфтежа на японската вишна".

Изложбата на Вежди Рашидов е по повод 70-годишнината на Димитровград. По повод празника скулпторът дари две от картините си и две скулптори на градската галерия „Петко Чурчулиев“, където експозицията ще остане до края на месец септември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

1

рамбо

02.09 2017 в 10:48

Това за болестта сме го чували вече 100-тина пъти. Желая му здраве и живот, ама да вземе да каже нещо ново, например как успя да си вземе милионите от КТБ/май 3,5 млн.бяха/, при положение, че влогове над 200 хил.лв. изгарят при фалит?