В Деня на София Столичната община с награди за принос в културата

OFFNews 18 септември 2023 в 08:41 850 0

Гербът на София

Снимка Гербът на София

Гербът на София

Столична община връчи наградите за ярки постижения в областта на културата за 2023 г. на церемония в Софийската градска художествена галерия в Деня на София – 17 септември. С тях бяха отличени творци и творчески колективи с високи достижения в няколко категории, бяха връчени и присъдената специална награда на София и наградата на журито.

Специалната награда на София бе за проф. Кирил Топалов, който получи отличието си от кмета на града Йорданка Фандъкова.

Наградата за театър отиде при актьора Владимир Пенев. Отличието му връчи заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Проф. д-р Сава Димитров, ректор на Музикалната академия, получи наградата в категория "Музика". Връчи му я Светослав Николов, член на журито.

В областта "Художествена фотография" наградата е за Гергана Мудова от фондация „Мусиз“, която я получи от миналогодишния ѝ носител фотографът Иван Шишиев от "Етюдите на София".

В област "Литература" отличието бе за проф. Божидар Манов, връчено му от Светлозар Желев, член на журито.

За "Критика и журналистика" отличието отиде за водещия по БНТ Димитър Стоянович.

Наградата в областта "Визуално-пластично изкуство" бе връчена на Софийската градска художествена галерия, а от името на културната институция я прие Аделина Филева от общинския съветник Диян Стаматов.

Оркестърът за народна музика на БНР бе отличен с наградата в област "Фолклорни сценични изкуства". Проф. д-р Георги Петков, член на журито, я връчи на диригента на оркестъра Димитър Христов.

В област "Архитектура и естетизация на градската среда" отличието получи екип реставратори, участващи в реставрацията на емблематична за София сграда на Българската академия на науките.

С наградата в област "Кино" бе отличен Иван Павлов за филма „Пролетно равноденствие“. Наградата му връчи Иван Тонев, член на журито.

С наградата в област "Танцово изкуство" бе отличен балет „Арабеск“. От името на балетния състав отличието получи Боряна Сечанова, връчено ѝ от директора на Дирекция „Култура“ Биляна Генова.

Наградата на журито бе присъдена на Ицках Финци, отличието му връчи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки