След ''Ботев'' по БНТ издават личните бележници на Ботев и Левски

Революционерът отново е на мода

OFFNews 03 януари 2023 в 14:22 4250 0

Кадър от филма на Максим Генчев

Снимка БНТ

Кадър от филма на Максим Генчев "Ботев"

Напоследък в полето на българската култура определено има ренесанс на интереса към родните герои и революционери, може би защото такива липсват в действителността. Филмът "Ботев" на режисьора Максим Генчев, продуциран от БНТ и излъчен вчера по обществената медия, предизвика огромна вълна от реакции в социалните мрежи. По-голямата част от тях бяха силно негативни.

Телевизията съобщи за събитието на сайта си така:

"На 2 януари, понеделник, от 20:30 ч. по БНТ 1 е телевизионната премиера на игралния филм „Ботев“. Българската национална телевизия е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, като филмът „Ботев“ е част филмопроизводството на обществената телевизия."

Междувременно издателската къща "Труд" пуска на пазара бележниците на Ботев и Левски.

Издания на лични бележници, водени от Христо Ботев и Васил Левски, представят истории от революционната им дейност. „Личният бележник (тефтерчето) на Христо Ботйов” се издава по повод 175 години от рождението на автора на „На прощаване“, съобщават от книгоиздателска къща „Труд“.

„Известно е, че запазените и достигнали до наше време автентични документи, непосредствено свързани с живота и творчеството на Ботев, са твърде малко. Но въпреки бурния му и неспокоен живот, той е имал и свой „архив”, съхранявал и пазил е лични документи, писма и други материали, свързани с освободителното движение“, пишат издателите. 

Своя бележник Христо Ботев е предал на неговия съратник Димитър Горов преди завладяването на парахода „Радецки“, допълват от „Труд“. Изданието се състои от две тела – фототипно и с разчетен текст.

Нов тираж на „Личният бележник (тефтерчето) на Васил Левски“ също е в книжарниците. То представя записки на Васил Левски от последните две години от живота му.

В това издание е направен нов прочит на написаното в бележника, като той е придружен от археографски коментар. Съставители са Цветолюб Нушев и Тодорка Томова от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, където се съхранява оригиналът на тефтерчето

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков