Елена Алексиева, която върна наградата за роман на годината, говори с Искра Ангелова в студиото на OFFNews (видео)

Искра Ангелова 18 май 2024 в 10:00 6800 0

Елена Алексиева и Искра Ангелова

Писателката Елена Алексиева отказа наградата за своя роман "Вулкан", връчена ѝ от Национален дарителски фонд "13 века България", след като станаха ясни нарушения в регламента при избора на Роман на годината. Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито, което е нарушение на устава на фондацията. Не стана ясно защо е допуснато това. С пост в социалните мрежи Веселина Седларска, а после и Амелия Личева "изобличиха" нарушението.

По този повод поканихме авторката на "Вулкан" в подкаста на OFFNews. Стана дума за наградите, регламентите, малката ни културна общност и сложните отношения в нея, за (не)значителността на множеството отличия у нас, за писането като потапяне -  занимание, заровено в истинския живот, из който писателят е хубаво да пътува, потъва и да познава наистина, за тъгата и неудовлетворението от неслучилите се наши планове и мечти, за причините, водещи до ожесточаване в анонимните социални мрежи и за начина, по който всеки от нас спасява собственото си усещане за достойнство.

"Тука става дума за най, ама най, най, най-елементарно етично поведение. Което дори, като го наречеш етично, вече звучи прекалено помпозно. Недей да правиш на другите това, което не искаш да ти се случи на теб. Не етика - става дума за инстинкт за самосъхранение. Защото средата е това, което ти направиш с нея. Средата си ти. Няма аз и те, няма аз и ония българите. Това е положението. Всички сме в този казан. И трябва да си напълно самоунищожителен човек, за да не го осъзнаваш. Рано или късно средата ще задуши теб."

Ето какво написа Елена Алексиева, след като се отказа от наградата си, с който жест спечели симпатиите на мнозина:

"Преди малко подкрепих и споделих поста на Амелия Личева, в който тя цитира членове от устава на наградата "Роман на годината" на НДФ "13 века България", с които до момента не бях запозната – и няма как да съм била, – но които очевидно са нарушени драстично. Ето защо не намирам в себе си морални основания да приема избор, направен по този начин, и отказвам наградата ", написа в своя профил във Фейсбук Елена Алексиева. "Оповестявам го тук неформално, а официално ще го направя в понеделник, когато ще бъде възможно да съобщя решението си на ръководството на Фонда", добавя тя.

"Единственото, което искам да подчертая, е убедеността си в професионалните качества и морала на Борис Минков, който е редактор на романа и член на журито. Сигурна съм, че в своите действия и решения той е бил напълно добросъвестен. За съжаление това не отменя допуснатите груби нарушения. Те обаче няма как и не следва да бъдат приписвани индивидуално на членовете на журито, тъй като проблемът е доста по-дълбок", добави още тя.

Повече по темата можете да прочетете ТУК.

Искра Ангелова

Искра Ангелова е филолог, актриса и журналист, завършила е телевизионна журналистика в САЩ. Фулбрайтов специализант и дългогодишен продуцент, главен редактор и водещ на телевизионни авторски формати по трите национални телевизии. 14 години е водещ на културното токшоу по БНТ “Нощни птици”. Искра отговаря за рубриката Култура в OFFNews от две години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Бил ли е Етиен Леви агент на ДС?