Симфоничният оркестър на БНР с Брамсов концерт

OFFNews 09 януари 2024 в 09:02 595 0

Брамсова вечер

Снимка Брамсова вечер

Брамсова вечер

С Брамсова вечер ще започне новата година за симфоничния оркестър и смесения хор на БНР. Събитието е на 12 януари в зала „България“ под палката на маестро Георги Димитров. Солисти ще са Емануил Иванов (пиано) и Йоана Каменарска (мецосопрано).

Маестро Георги Димитров, един от доайените в диригентското изкуство, заема специално място в сезона на радиосимфониците. Той е подготвил програма с някои от най-красивите произведения на Йоханес Брамс: "Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър", „Песен на съдбата“ за хор и оркестър и Втория концерт за пиано и оркестър, уточняват от БНР.

Вечерта ще започне с Адажио за струнен оркестър на Красимир Кюркчийски. Написано е през 1959 г., когато големият композитор е все още студент на проф. Панчо Владигеров.

„Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър“ е свързана с любовта на Брамс към Джули, дъщеря на Клара и Роберт Шуман. Чувствата му остават скрити и несподелени, а болезненият отказ от мечтата за любов, както и себеотричането и самотата са въплътени в тази творба. Солист ще е мецосопраното Йоана Кадийска.

„Песен на съдбата“ за хор и оркестър е един от шедьоврите на Брамс, написан по поемата на Хьолдерлин. В стиховете се противопоставят свободните небесни създания и хората, принудени да живеят на сляпо.

Емануил Иванов ще е солист във Втория клавирен концерт на Брамс. Младият пианист привлече вниманието на международната музикална общност, като спечели първа награда на конкурса „Феручо Бузони“ през 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки