Протест в защита на паметника "1300 години България", десетки излязоха пред НДК

Невена Илиева 27 юни 2017 в 20:31 12019 9

Десетки излязоха на протест в защита на паметника "1300 години България" пред НДК, който предстои да бъде премахнат, а на негово място да се издигне друг, посветен на войниците от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни.

Недоволните от бъдещото събаряне на паметника застанаха по продължението на телената ограда около вече рушащия се паметник, държейки табели с надписи "Изкуство, история, истина", "ДА запазим паметника за бъдните поколения" и др. 

Протестиращите определят паметника като "произведение на изкуството", въпреки сегашния му вид. 

Те за кратко спряха движението на кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша".

Преди седмица отново имаше протести в защита на монумента. Недоволстващите дори подадоха жалба срещу демонтирането на паметника, която бе отхвърлена от Столична община.

В защита на паметника се обяви и акад. Светлин Русев, Съюзът на българските архитекти е Съюзът на българските художници, които заявиха позицията си в отворено писмо преди време. 

Решението на общината обаче е окончателно и не подлежи на обжалване и така съвсем скоро ще се разделим с един от най-обсъжданите и най-противоречиви паметници у нас, станал част от града през 1981 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

9

Лопе де Вега

28.06 2017 в 11:15

Хайде братчета, сестрички,
да браним паметника всички!
Всички на барикадите! Да запушим амбразурите с телата си! Раймонда Диен да се засрами пред саможертвата ни! Ще умрем, но петохуйник няма да дадем!

Дали тези прекрасни деца са наясно какво точно бранят?? Кой ги подлъга да стоят там с написани на "Позитано" лозунги? Обичат историята и искат да я опазят? Прекрасно - да поискат възстановяването на паметните плочи на Първи и Шести Софийски полкове! Пътьом да научат малко от историята на Българската армия. Ама надали!

Поздрав!

10571

8

Hissarion

28.06 2017 в 10:20

Решението на общината било окончателно. Утре Боко, ако каже, не само ще оставят паметника, ами Фандъчкова ще отиде да му бърше прахта и да го славослови. Като искат да събарят паметници - ей го Рейгън в Южния парк плаче някой да го отърве от храчките на случайни минувачи.

26179

4

ELPIDA

27.06 2017 в 21:06

"...В защита на паметника се обяви и акад. Светлин Русев, Съюзът на българските архитекти е Съюзът на българските художници..."
Ееее,ама то в столична община - само РАЗБИРАЧИ и "работачи''..."мамата си джасат" !

63994

3

Red or Dead

27.06 2017 в 20:58

“““““““......Иде ред на паметника на съветската армия.....“““““““

Аз съм там....чакам те, ще те позная по 'вълнените гащи' и стърчащия от задника ти 'сръпичук'........бахти и СПРЕЛИЯ смръдливец.......

Никакво събаряне на паметници, писна ни шепа БУНАДЯСАЛИ МИСИРКИ да мисирчат и крякат до небесата.......дали пък пастетът от мисирки няма да е по-добър.......

11841

2

трафоПОСТ

27.06 2017 в 20:57

Голяма глупост е да се събаря този паметник, а и който и да било. Още повече, този паметник с времето става все по хубав.