Почина китаристът и фронтмен на Television Том Верлен

OFFNews 29 януари 2023 в 17:42 1511 0

Том Верлен

Снимка Getty Images

Том Верлен

Почина Том Верлен - американският певец, китарист и автор на песни, фронтмен на нюйоркската рок група Television.

Верлен е издъхнал на 73 години на 28 януари.

По време на разцвета си Television записва три хита в Топ 40 на Обединеното кралство и получава признание за албумите си Marquee Moon и Adventure. Те имат по-голям успех във Великобритания, отколкото в САЩ. Групата се разделя през 1978 г.

Смъртта на Верлен беше обявена от Джеси Парис Смит, дъщерята на дългогодишната му съмишленичка и сътрудничка Пати Смит. Тя не уточнява причината, като казва, че той е починал "след кратко боледуване".

Верлен е смятан за един от най-опитните музиканти, излезли от несъществуващия вече клуб CBGBs в нюйоркския квартал Бауъри, където техни съвременници са Blondie, The Ramones и Talking Heads.

Въпреки че стават известни благодарение на пънк движението, музиката им е по-сложна от тази на конкурентите им, като Верлен и колегата му китарист Ричард Лойд си разменят дълги сола и сложни рифове, повлияни от джаза.

Верлен е роден като Томас Милър в Ню Джърси, но приема сценичното си име в чест на френския поет символист Пол Верлен. След разпадането на Television той издава редица солови албуми. Песента му Kingdom Come вдъхновява рядка кавърверсия на Дейвид Боуи в албума му Scary Monsters.

Сред тези, които отдадоха почит на Верлен, беше Майк Скот от The Waterboys, който написа в Twitter: "Том Верлен премина в отвъдното, за което свиренето му на китара винаги е подсказвало. Той беше най-добрият рокендрол китарист на всички времена и подобно на Хендрикс можеше да танцува от сферите на космоса до гаражния рок. За това се изисква особено величие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков