Отиде си Юго Вутен - най-големият меценат на българско изкуство

ОFFNews 11 май 2017 в 18:50 6042 0

Юго Вутен и Георги Първанов

След тежко боледуване, на 77-годишна възраст почина Юго Вутен - белгиецът, който се превърна в най-големият меценат на българското изкуство в най-новата му история, предава БНТ.

Известният белгийски предприемач и колекционер в най-трудните години от прехода откупи множество произведения на съвременни български художници. Близо 1000 творби на български автори в момента са разположени в два музея близо до Брюксел.

Вутен беше почетен консул на България в Белгия, Доктор Хонорис Кауза на Националната художествена академия, член на Бюрото на Международната фондация "Св.св. Кирил и Методий" и носител на орден "Стара планина - първа степен" за цялостните си заслуги към българската култура.

Юго Вутен е роден на 2. 03. 1940г. в с. Беерс, провинция Антверпен, Белгия в семейството на търговци. Той започва собствен бизнес със супермаркети "Cash Fresh" през 1968г. 

До 2005 година той развива верига от 43 супермаркети на територията на Белгия, след което той продава своя бизнес на друга белгийска верига.

Юго Вутен е колекционер на съвременно изкуство от 1970 г. Колекцията си започва с автори от фламандската школа. Постепенно тя се превръща в международна колекция с голямо значение с присъствието на автори като Кристо, Роден, Салвадор Дали и много други. 

Част от българските автори, които присъстват в колекцията му са Светлин Русев, Емил Попов, Валентин Старчев, Павел Койчев, Величко Минеков, Крум Дамянов, Станислав Памукчиев, Милко Божков, Свилен Блажев и други.

В началото на 1990-те години се жени за българката Елена Тодорова, преподавателка по френска литература в Пловдивския университет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков