МК: Ретро музеят във Варна е незаконен

ОFFNews 13 май 2015 в 19:32 14345 11

Снимка от ретро музея във Варна.
Снимка от ретро музея във Варна.

Ретро музеят, открит наскоро във Варна, всъщност няма позволение да функционира като музей, стана ясно от съобщение, публикувано от Министерството на културата.

Ето какво пишат от културното ведомство:

МК напомня, че съгласно чл. 30 от Закона за културното наследство (ЗКН) частните музеи у нас могат да осъществяват дейност след получаване на разрешение от министъра на културата. В същия този член от ЗКН се посочва, че частните музеи са културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза - музейна дейност.

Законът за културното наследство предвижда разрешението за извършване на музейна дейност да се издава въз основа на заявление, към което се прилагат и съответните документи, в това число и документ, удостоверяващ правото на собственост или държането, удостоверение за съдебна регистрация, проект на устройствен правилник за дейността на музея и др. В тримесечен срок от постъпване на заявлението министърът на културата издава или мотивирано отказва да издаде разрешение за осъществяване на музейна дейност.

Важно е също да се отбележи, че съгласно чл. 32 от ЗКН в Министерството на културата се създава и води Регистър на музеите, в който служебно се вписват:

1. националните, регионалните и общинските музеи - въз основа на акта за тяхното създаване;
2. частните музеи - въз основа на разрешението, издадено от министъра на културата.

Законът за културното наследство изисква новосъздаденият музей да получи разрешение за извършване на музейна дейност, тъй като само тогава той ще може да бъде вписан в Регистъра на музеите на Министерството на културата и да извършва законосъобразна дейност.

За целта в най-кратки срокове г-н Цветан Атанасов, собственикът на музея, трябва да подаде заявление в Министерството на културата, към което следва да са приложени и съответните документи, за да му бъде издадено разрешение за извършване на музейна дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки