Кийт Емерсън се е самоубил

OFFNews 15 март 2016 в 14:21 5622 0

Кийт Емерсън.

Причината за смъртта на рок легендата Кийт Емерсън, който бе намерен починал в дома си на 11 март, е самоубийство, съобщиха официално властите в Лос Анджелис, цитирани от Би Би Си.

71-годишният музикант е отнел живота си с пистолет. Подобни слухове се появиха още в деня на смъртта му, но досега те не бяха потвърдени.

Разследващите добавят, че той е страдал от сърдечна болест и депресия, причинена от прекомерната употреба на алкохол.

Приятелката му Мари Кавагучи коментира пред изданието "Mail On Sunday", че Емерсън е бил много притеснен за предстоящото си турне, а освен това дясната му ръка е била засегната от болест на сухожилията, което му е пречело да свири.

"Той не искаше да разочарова почитателите си. Кийт бе перфекционист и смяташе, че няма да се представи по най-добрия начин пред тях и това го депресира, изнерви го", казва тя.

Кийт Емерсън беше клавир на Emerson, Lake & Palmer - най-голямата "супергрупа" в историята на рока, членовете на която са замесени във всички емблематични проекти от зората на прогресив рока - The Nice, King Crimson и Atomic Rooster.

Заради изключително софистицираната си и претенциозна музика, Emerson, Lake & Palmer никога не се изкачват в световните класации за хитове, но са пример за подражание и недостижим еталон на най-големите имена в рока.

Въпреки че могат да се търсят и други имена, които да бъдат обявени за "бащи на прогресива", именно ELP са еталона и емблематичното име за този избухнал на границата на 60-те и 70-те години стил, обединил в себе си рока с класическата музика.

Албумът, с който са най-известни в България, е Pictures At an Exhibition - рок-версия на класическото произведение на руския композитор Модест Мусоргски "Картини от една изложба".

През 2008 г. българската публика имаше удоволствието да види и чуе на живо Кийт Емерсън в Античния театър в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков