25 г. по-късно Триъгълната кула на Сердика може да се види отново (снимки)

В подземието на бул. "Княгиня Мария Луиза" 16 отвори врати най-новото културно пространство на столицата

Невена Илиева 12 юни 2017 в 15:55 9981 2

Снимка БГНЕС

Триъгълната кула на Сердика от шести век може да бъде видяна отново в подземието на бул. "Княгиня Мария Луиза" 16. Пространството около нея е новата културна дестинация на града, в която ще се помещават различни изложби и ще се организират дискусии. 

Новото културно пространство бе отворено от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, която обясни, че кулата е открита през 1958 г. при ремонт на булеварда. По-късно е показвана в магазин, който се помещава на адреса до 1992 г. От тогава обаче мястото е било затворено до днес. Триъгълната кула ще може да бъде видяна всеки делничен ден от 10 до 18 часа, а новото културно пространство ще бъде стопанисвано от Музея за история на София. 

Въпреки, че кулата датира от Ранното Средновековие, първата изложба в пространството е посветена на Александър Първи Батенберг, тъй като тази година се навършват 160 години от рождението му.

Снимка: БГНЕС

Авторът на фотоизложбата д-р Тошо Пейков е подбрал над 130 фотографии от живота на Батенберг - от неговото детство до семействата на неговите братя и Съединението. 

За новото пространство и реставрация на кулата са отделени 500 000 хил. лв. 

"Отвори врати поредното ново място за култура. Проектът беше реализиран и финансиран с подкрепата на т. нар. Норвежки механизъм и Министерство на културата", заяви Фандъкова, "изложбата е много интересна".

"Благодарение на инвестизиите в областта на културно-историческото наследство бяха разкрити много нови авиолинии, които помагат за развитието на т. нар. "уикенд туризъм". Виждате колко много чужди туристи има в София в събота и неделя. В това отношение наистина София прилича на един европейски град. Само за първите 4 месеца 13% повече нощувки са регистрирани в софийските хотели", заяви кметът на столицата.

Снимка: БГНЕС

"3 век Сердика става важен политически център на Римската империя, тогава градът е чмаст от огромната провинция Тракия, а нейната столица е Сердика. Тогава започват и сериозни инвестиции в града, една част от тези инвестиции са свързани със защитата на града от най-различни варварски нашествия. Първите са готите, но през шести век на дневен ред са прабългарите, аварите и славяните, които трайно присъстват във военната история на региона. В тази ситуация, император Юстиниан прави огромни инвестиции в Сердика. Тогава е построена и добре известната ни църква "Света София", крепостните стени, включително и тази кула. Това е време, когато империята прави всичко възможно да защити града и да го укрепи като важна точка на имперския контрол във вътрешността на Балканския полуостров", каза зам. кметът на София д-р Тодор Чобанов. 

Снимка: БГНЕС

Чобанов добави, че очаква през текущата година да има изключителен рекорд в развитието на туризма заради нискотарифните авиолинии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови