Петте тайни на столетниците: диета, движение, духовност, споделеност и почивка

OFFNews 10 март 2022 в 15:31 2858 0

Причините за най-високата концентрация на столетници в света в района на Чиленто са мистерия от години. Сред тях на първо място е храненето на базата на прочутата средиземноморска диета, дефинирана от двама американски учени – Ансел и Маргарет Кейс, които се заселват в Чиленто в началото на 60-те. Но не само.

Кои са петте тайни на столетниците?

Освен храненето, авторите разглеждат още ролята на движението, подходящата почивка, споделеността с общността, в която живееш или работиш, отделянето на време за духовност. Върху всяка от тях те се спират подробно, като дават пример с начина на живот на жителите на областта Чиленто в Южна Италия. Изглежда просто, но истинската тайна е в комбинацията от тези пет фактора. Без нито един от тях, балансът, здравето и усещането за щастие не могат да ъдат постигнати.

Кое е правилното хранене?

В книгата „Методът Чиленто“ е дадена подробна разбивка на видовете хранене по брой порции, разпределено равномерно между плодове, зеленчуци, червено и бяло месо, риба, яйца, млечни продукти – на дневна и на седмична база. Така например, според авторите две порции червено месо са напълно достатъчни за седмица. Към тях може да добавите и две порции бяло месо, и две порции риба. Изглежда доста, нали? Но всъщност това са само 6 хранения от общо поне 21 седмично. Най-големият акцент е върху зеленчуците и зърнените храни (по-точно пълнозърнести).

Около 30 лесни и практични рецепти от този южноиталиански район допълват картината на правилното, вкусно и природосъобразно хранене.

Тази книга представлява своеобразен наръчник за всекидневието. Пет практични съвета, които отиват отвъд храненето – от преоткриването на духовността и ритуалите за овладяване на стреса до важността на ходенето и споделеността, отдалечаването от социалните мрежи и тревожността, която трови дните ни. И всичко това, за да осъзнаем значението на принципа „лека-полека“, да забавим темпото и да постигнем по-дълъг и щастлив живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови