Фирми изнудват: Дай половината кредит, ако забавиш вноска

Александра Маркарян 26 септември 2012 в 15:10 2952 0

Фирми за бързи кредити изнудват клиенти за 50% от целия заем при забавяне на вноска. Снимка: sxc.hu
Фирми за бързи кредити изнудват клиенти за 50% от целия заем при забавяне на вноска. Снимка: sxc.hu

Драстични нарушения, извършвани от фирмите за бързи кредити, откри Комисията за защита на потребителите.

Едно от тях е изискване за плащане на 50% от целия отпуснат заем при забавяне на вноска. При просрочие се налага лихвен процент, чийто най-висок размер е равен на Основния лихвен процент (ОЛП) плюс 10%. или 10.2% при сега действащите разпоредби.

Проверката на КЗП продължава. До момента през нея са минали 15 от небанковите финансови институции, които отпускат кредити. Те осъществяват над 50% от оборотите.

Общо 12 нарушения са открили от КЗП в общите условия на 15-те фирми.

Сред тях е още задължението за клиентите да плащат разходи, свързани с кредита, които не са ясно описани в договора. Неправомерно е също от фирмата да изискват документи за други кредити от други банкови или небанкови институции.

„Никой не е длъжен да дава отчет за това“, категоричен бе председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев.

Нередно е също да се иска допълнително обезщетение по заема след сключване на договора с мъглявия мотив, че първоначалното вече не е достатъчно.

КЗП е изпратила предписанията си за премахване на неправомерно включените клаузи в договорите до 15-те фирми. По закон те са длъжни да ги изпълнят.

Предстои КЗП да прегледа общите условия на договорите на застрахователните и лизинговите дружества, както и договорите с мобилните оператори, туристически оператори и агенти.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!