ВАС спря окончателно книгата на "Телеграф"

OFFNews 23 март 2017 в 21:15 4265 3

Снимка Архив

Върховният административен съд не уважи жалбата срещу спирането на книгата на в. „Телеграф“, оклеветяваща кандидатите за народни представители Христо Иванов, Антоанета Цонева и Тома Белев от „Движение Да България“, както лидерът на Нова Република Радан Кънев.

Така съдът окончателно прие, че четивото накърнява честта и доброто име на кандидатите, съобщиха от "Да, България". ЦИК спря книгата на 16 март след жалба на Коалиция „Да България“ за нарушение на правилата на предизборната кампания.  Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Тричленният състав на ВАС намира за процесуално недопустима частта от жалбата срещу решението на ЦИК, че управителят на „Телеграф“ ЕООД Александър Георгиев е нарушил забраната на закона. В мотивите на съда е записано, че „Телеграф“ ЕООД, разпространител на книгата, е „доставчик на медийна услуга“ и носи редакционна отговорност за избора на съдържанието на тази услуга.
Различни текстове освен това съдържат квалификации към кандидати за народни представители, които засягат достойнството на личността и предизвикват лошо отношение към тях. „Несъмнено е налице накърняване на честта и доброто име (…) и то 13 дни преди произвеждане на изборите за народни представители“, се казва в решението.
Съдът потвърждава, че единствената възможна административна мярка е спирането на разпространението на „книгата“, както е направила ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11841

2

трафоПОСТ

23.03 2017 в 22:54

Абе, лайнар Балкански, има ли тема по която да не си се изсрал? Колко ти плащат да дрискаш по форумите нон стоп? Баси и лекетата сте с оня комендант.