Външно: Най-добре следващото НС да приеме гласуване по пощата за сънародниците ни в чужбина

OFFNews 11 ноември 2021 в 14:00 1309 0

751 секции ще има извън страната в 68 държави, между 55 и 60 000 бг граждани са се записали предварително, че ще гласуват. СИК ще се наложи да впишат на място над 100 000 души, ако се повтори активността от предишни избори. 

Най-много - 48 секции и 96 машини - ще има в Турция, на второ място е Великобритания, а на трето - Германия, обясни заместник-председателят на работна група „Избори“ в МВнР Калин Анастасов. Неин председател е Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР. 

Около 1 млн. и 300 000 бюлетини и изборни книжа са изпратени в чужбина. Ще приберем над 40 тона машини, над 2 600 000 бюлетини и изборни книжа, обясниха от Външно. 

Около 1200 членове на СИК бяха предложение от политическите партии, над 4-500 от тях бяха сменени в последните дни. Сигурен съм, че и в събота ще има промени, което затруднява сформирането на СИК, каза още Анастасов. По думите му около 360 човека ще бъдат командировани от България, над 2500 души са предложени от бг общностите чрез задграничните мисии. 

Изборите в чужбина минаха без каквито и да е технически проблеми на миналия вот, подчерта Анастасов. Предоставени са ни 416 машини, сертифицирани, за 208 секции, допълни Кондов. На нас не са ни давани от новите закупени сега машини, а от тези, които са използвани на предишния вот, уточни Анастасов. 

Начинът на комуникация между Секционните избирателни комисии и ЦИК остава почти непроменен, подчерта Кондов призова за търпение членовете на СИК зад граница. Анастасов подчерта, че са дали указания на сънародниците ни в чужбина да наемат помещения, които няма да се налага да освободят в ранното утро в понеделник. 

Голям проблем остават сроковете, предвидени в Изборния кодекс, допълни Кондов. "Изправени сме пред огромен брой секции, стотици хора, които трябва да изпратим оттук, огромен брой изборни книжа и вече се вижда как сроковете, предвидени в ИК не са достатъчни. Трудности срещаме със сроковете за назначаване на членовете на СИК. Много късно се назначават представителите на партиите. Късно получихме и машините за гласуване. Въобще всички срокове са много кратки, при утроен, може би учетворен обем на работа. Същите хора правят много повече за същото време", каза още той. Липсата на обучение на членовете на СИК и закъснелите методически указания също създават проблеми при организацията на изборите, поясни Иван Кондов. 

Според МВнР най-доброто решение на проблема е следващото Народно събрание да приеме гласуване по пощата за сънародниците ни в чужбина.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки