ЦИК отказа да върне машинния вот

Само трима членове на комисията се обявиха за преразглеждане на решението от снощи

OFFNews 28 октомври 2023 в 15:32 3976 7

комисия

Снимка Отворен парламент

ЦИК отказа да се поправи за машинния вот.

Централната избирателна комисия няма да преосмисли решението си за отмяна на машинното гласуване, постановено късно снощи, стана ясно на заседание на ЦИК.

Малко преди заседанието премиерът Николай Денков призова комисията решението да бъде преразгледано. Според него докладът на ДАНС за машините за гласуване е съдържал "манипулативни данни", а членовете на "ЦИК са заблудили обществото".

На днешното си заседание комисията имаше три точки - доклади по административни преписки, доклади по дела, жалби и сигнали и разяснителна кампания.

Членът на комисията Любомир Георгиев предложи да се включи като първа точка в дневния ред отмяна на решението за машинното гласуване на местните избори утре и на балотажа идната неделя. Той напомни, че на интернет страницата на Министерството на електронното управление е публикувано решение, с което е удостоверено съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс.

Севинч Чолакова пък обясни, че подписът на зам-министър Михаил Стойнов под решението на МЕУ е нелегитимен, тъй като шефът му Александър Йоловски няма право да му прехвърля отговорността за това според Изборния кодекс.

Според Йорданка Ганчева трябва да се внесе спокойствие у избирателите, за да се проведат честни и прозрачни избори. 

Ерхан Чаушев пък коментира, че действията на зам.–министъра събуждат рискове по отношение честността и доверието за гласуване с машина.

Внасянето на точката за отмяна на снощното решение обаче не събра необходимите гласове - от 15-те членове на ЦИК само трима - Цветозар Томов, Любомир Георгиев и Елка Стоянова, бяха "за", а останалите гласуваха "против". 

"Това беше може би последната възможност да постъпим по начин, по който да запазим авторитета на Централната избирателна комисия в обществото", каза Цветозар Томов.

Сега се чака решението на ВАС, който обаче ще заседава най-рано утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

7

Човека

28.10 2023 в 19:26

Тия посрани гащи с лекота и без основателна причина отменят машинното гласуване, но не им стиска да отменят резултати със стотици хиляди недействителни хартиени бюлетини и преправяни протоколи. Тоя "орган" съществува само за да легитимира манипулациите на хартиената коалиция и да ни държи в блатото още четири години. Хиляди продажни неграмотници утре ще направят каквото им е поискано с химикалка в ръка и ЦИК пак ще гледат приятно разсеяни.
Утре нека покажем на всички гнусни отрепки, че са объркали сметките.

11300

6

yoghurt

28.10 2023 в 19:08

Имат изборен кодекс, който не спазват. Нелегитимен ЦИрК.

1135

5

единдвама

28.10 2023 в 16:59

Срам ме е от вас ЦИрКаджии прости, нагли и некадърни!
Дано ви срещне бясна футболна агитка в тъмното и да ви ......

1000

4

Bel

28.10 2023 в 16:53

Безобразие!

9347

3

Анализи

28.10 2023 в 16:02

ЦИК на съд за наказателна отговорност за проваляне на изборите начело с председателката и Матева. Нямаме необходимост от такъв орган.

2550

2

alfakentavur

28.10 2023 в 15:59

Всички, гласували за спиране на машинното, трябва да ги съдят.

1000

1

PaulPierce

28.10 2023 в 15:56

Севинч Чолакова и Ерхан Чаушев .......ДПС са овладели и ЦИК явно
 
X

Да помогнем на украинските деца!