ЦИК не откри нарушения на Борисов и Марешки, нито обратното

OFFNews 11 март 2021 в 15:38 1495 0

Димитър Димитров.

ЦИК не успя да достигне до решение по жалбите срещу премиера Бойко Борисов и лидера на Воля Веселин Марешки - заради липса на мнозинство. Това се разбра от думите на говорителя на Централната избирателна комисия Димитър Димитров на брифинг днес. 

"Гледахме две жалби. Едната е срещу ГЕРБ - че министър-председателят използва служебното си положение, в смисъл на кампания. Тази жалба е приета за сведение, тъй като нито установяване на нарушение, нито обратното е получило достатъчен брой гласове. Решенията в ЦИК се вземат с 2/3 мнозинство", каза Димитров.

Според източници на OFFNews членове на комисията нарочно са напусали заседанието преди гласуването, за да провалят съотношението. Комисията все още не е публикувала протокол от заседанието.

"Жалбата срещу коалицията "Воля-НФСБ", по-точно срещу г-н Марешки, също не получи мнозинство. Докладчикът внесе две възможни решения и разделянето на гласовете между двете решения на практика не позволи да се вземе решение. Едното възможно решение беше за установяване на нарушение, другото беше да се изпрати цялата преписка в прокуратурата. Различни са мотивите, но нито едното, нито другото събра достатъчен брой гласове", каза Димитров.

БСП подаде срещу Борисов две жалби. В тях се казва, че Борисов е водач на две кандидатдепутатски листи на ГЕРБ, а в същото време агитира при обиколките си из страната, без да е излязъл в отпуск и без материалите в медиите да са означени като предизборна агитация.

В регистъра на ЦИК няма жалба от последните дни срещу Марешки, но по всяка вероятност става дума за "договора", който Марешки разпространява и според който подписалият се задължава да гласува за коалицията, а ако в района резултатите преминат 10% бизнесменът се задължава да отвори бензиностанция и да дава отстъпка при зареждане на подписалите договора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша