Стойнев: От БСП трябва да се отзовем, ако получим покана за коалиционни преговори

OFFNews 07 октомври 2014 в 13:37 3338 8

"Всичко е в ръцете на първата политическа сила сега. Ако получи покана за коалиционни преговори, БСП трябва да се отзове за разговори и да се обсъдят националните приоритети".

Това заяви зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев на пресконференция в Стара Загора.

Стойнев обаче подчерта, че разговорите не трябвало да стават не тайно, а прозрачно. Той поясни, че решенията за тези преговори трябва да се вземат от колективните органи на партията, а не само от лидера и Изпълнителното бюро.

Според Стойнев няма промяна в целите, които социалистите са поставили в предизборната си програма и той ще е против, ако решенията за промяната им се вземат еднозначно и от определени хора.

Той изрази и опасенията си, че заявката на Бойко Борисов, че ще прави правителство на малцинството крие опасност от задкулисие.

„Заявленията на ГЕРБ, че ще правят правителство на малцинството е притеснително и подсказва задкулисие. Не трябва да бъде повтаряна грешката да не се знае кой какви ангажименти е поел, каква отговорност носи и за какво, която започна още с управлението на ГЕРБ”, обясни Стойнев.

Като причини за слабото представяне на БСП на изборите той изтъкна политическата криза, предизвикана след евроизборите и поредица неправилни решения на политическите сили, включително и на БСП. Той изтъкна и разпиляването на левия и патриотичния вот в други малки формации.

„Не бих спрял обаче до тук и смятам, че на резултатите ни както в Стара Загора, така и в национален план влияят и състоянието на партийните структури, и кампанийността в работата им”, категоричен бе Стойнев. Като причина за загубата той изтъкна и разпиляването на левия и патриотичния вот в други малки формации.

На въпрос кой ще поеме отговорността за изборите резултати, Стойнев бе категоричен:

„Отговорността се носи от ръководството на партията. Но запомнете - ние не сме канибалска партия, не сме едноличен собственик, който може да сменя управителя си както иска. Категоричен съм, че Михаил Миков пое партията в много тежък момент, който изискваше сила и отговорност. От тук нататък ни трябват реформи във вътрешнопратиен план – в партията са необходими промени”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!