''Сиела'' обвини ЦИК, че умишлено чупи машините

OFFNews 03 ноември 2023 в 14:09 8291 6

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

ЦИК изглежда саботира машинното гласуване, смята проф. Иван Тодоров - акционер в "Сиела" - фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините, с които гласуваме.

Според него това става, като нарочно се поръчва неподходяща хартия, заради която машините се повреждат и блокират.

"Машините работят с едни ролки от хартия 12 мм в диаметър. От ръководството на ЦИК са поръчали на БНБ не 12 мм, не 17 мм, което е максимумът, а 25,5 мм. Това стана на предишните избори през април, казахме, че не може и не трябва, че поврежда машините и на тези избори отново, въпреки че имаха предостатъчно време, те поръчаха пак 25,5 мм", каза Тодоров в интервю за БНТ днес.

На вота през април тази година, след промените в Изборния кодекс на т.нар. "хартиена коалиция" между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, ЦИК поръча несъвместима с машините хартия, което бе една от причините за повреждането на редица машини. Тодоров даде пример, че на изборите тази пролет са дефектирали 67 машини, а през октомври 2022 г. - само 2.

Иван Тодоров заяви, че проблем е и дебелината на тази хартия и прогнозира, че все повече машини ще се повредят.

"Това е все едно на бензинова кола да сложиш дизел, а на дизелова - бензин. Ами ще се повреди, много ясно. Същото става и с машините. Те все повече ще се повреждат. На мен това нещо ми говори, че има една стандартна политика срещу машинното гласуване от страна на ръководството на ЦИК."

Той заяви, че с машините няма никакъв проблем, но напоследък се създавали все повече проблеми пред машинното гласуване.

Относно казуса с решението на ЦИК за ликвидиране на машинното гласуване на първия тур той обвини членовете на изборната комисия за преждевременното ѝ решение. По думите му аргументът на ЦИК, че удостоверяването не е завършило, е несъстоятелен, тъй като срокът на МЕУ изтичал в събота в 17 ч., а не в 20 ч. в петък, когато бе взето решението.

"Да приемем, че зам.-министърът е някакъв супер гений - той преди изборите да не е някакъв светлинен лъч - да мине за половин час през всичките 10 000 машини! Да не би той да има кодовете на тримата човека от ЦИК, които единствено осигуряват достъп до тези машини? Ами не може! Това всеки, който има не дълбока - елементарна представа от нещата, ще знае, че е абсолютно невъзможно. Което говори, че нещата са предварително направени, за да се провали машинното гласуване."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Мразещрусороби

04.11 2023 в 11:14

До Неукия русороб! Пендехо касиране на всички избори. Затриване на гнусната ви руслямистка партия в***раждане. Сваляне на руZZкия ви президент, и той е избран с машини, не само правителството. Всяка руска гняс от възраждане през итн и янев се натика на държавна хранилка благодарение на същите машини. Аре заминавайнахуй при великия руzzkи кораб, заедно с ***нела, слави, тошко, реzz !

1000

5

BaiTosho

04.11 2023 в 10:39

Техник съм на изборите. Откакто хартия идва от БНБ тя е и с различна дължина и с различна дебелина, което пречи на машините. За мен това е саботаж. Поздрави на мутрите, въпреки всичко, ще ги преборим!

3000

4

Неук

03.11 2023 в 16:05

Човекът сподели и още нещо. Ако ВАС твърди, че удостоверяването на годността на машините е възможно само от Министър, то настоящето Народно събрание е избрано незаконосъобразно и изборът му подлежи на касиране. Това твърдях и аз. НС трябва да се разпусне след уж Соломоновото решение на ВАС.

723

3

user4eto

03.11 2023 в 15:08

Не са за затвора, за публичен линч са!
Правят простотии и играят явно срещу машините, без да им пука, че и дете от градината вече може да го разбере.
Даже и цирк не може да се нарече, цирка е изкуство.
Тук няма изкуство, тук има една безгранична наглост.
ЦИК трябва да се прекръсти на УЙДУРМА.

1005

2

ПР

03.11 2023 в 14:54

Ей,голяма гадория!Думи нямам,що за пошлост се лее.

2550

1

alfakentavur

03.11 2023 в 14:27

Това за хартията не го знаех. Явно е, че ЦИрК изпълнява политическа поръчка "без машини на изборите".

Всички от ЦИрК и ВАС - в затвора!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика