Република БГ: Случаят с КТБ е политически и криминален синтез на сбъркания преход

OFFNews 18 септември 2014 в 11:40 6239 2

Случаят с КТБ в никакъв случай не трябва да се приема като обикновена криза на банка, която е изпаднала в ликвидност или капиталова несъстоятелност. Този случай е изцяло политически и криминален и отразява цялата картина на сбъркания 25-годишен преход в България.

Свидетели сме на това как политическото инженерство създава мощни финансови инструменти за политическа корупция за сметка на държавните финансови активи и вложителите.

КТБ е замислена от безотговорни политици с една основна цел - да обслужва частните им интереси, независимо дали са във или извън властта. Историята на тази банка не следва логиката на нормалното развитие на една финансова институция. Тя предаде доверието на вложителите. Не създаде сигурност, че техните средства се използват по най-ефективен начин за основната функция на една банка – да посредничи между вложители и инвеститори.

В продължение на години наблюдаваме как КТБ действа основно като инвестиционен фонд, обслужващ скрити или нескрити акционери и на първо място лицето Цветан Василев или политическите кръгове зад него. Целта на тези действия е очевидна: да бъде контролирана голяма част от българската икономика за политическа употреба. През 25-годишния преход политиците на статуквото затвърдиха сгрешения модел „Който държи икономиката, владее и политическата власт“.

Институциите, които трябва по право и функция да не допускат кризата в банката, престъпно са заобикаляли проблема. Хората в тези институции най-вероятно са били подбрани именно по способността да си затварят очите или са директно назначени да представляват и да са част от лобистки интереси.

В настоящия момент не бива да се допуска влиянието на лобистки групи с цел да се попречи на достигането до цялата истина за банката, включително и ако има нарушения на наказателното право.

Абсурдна е ситуацията, в която лицето в дъното на проблема, се завръща, за да решава този проблем. Кой гарантира на българското общество, че Цветан Василев няма да унищожи следите, че няма да източи докрай останалото и най-важното – да прикрие истината?

Случаят с КТБ е най-яркото проявление на политическия модел на задкулисието. Затова политиците на статуквото при никакви обстоятелства не бива да бъдат допуснати до вмешателство в процеса на вземане на решения за банката.

За българските граждани е изключително важно истината за КТБ да бъде разкрита докрай - кой и как е получавал пари, какви суми, за какво ги е използвал и как това се е отразявало върху политическата ситуация за последните години.

В дневния ред на българската държава днес най-важният въпрос е да се осигурят условия за честни и прозрачни правила. В българската банковата система не бива да се допуска втори случай на подобно политическо и икономическо инженерство.

Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки