Радан Кънев подава оставка след провала на вота

OFFNews 27 март 2017 в 12:17 22130 38

Радан Кънев подава оставка, заради резултатите на Нова Република на парламентарните избори.

Кънев ще се оттегли и като лидер на ДСБ, съобщи той на пресконференция в централата на партията. Според данните на ЦИК при 98.5% обработени протоколи коалицията получава 2.5% и не влиза в парламента. 

Аз вече подадох оставка като председател на Нова Република пред политическия съвет на коалицията и ще подам оставка и като председател на ДСБ пред националното ръководство, заяви Кънев. Няма да напусна българската политика, добави още той, като обясни, че ако е имало обединение вдясно, резултатите щели да бъдат много по-високи от прескачане на 4-процентовата бариера. По думите му разделението на десните избиратели е довело до преливане на гласове към ГЕРБ, за да не се върне БСП на власт.

Благодарим на хората, които ни подкрепиха. В една безнадеждна кампания, нашия екип постигна чудеса. Нашата оценка е, че сме увеличили минимум двойно резултата си в рамките на кампанията. Всеки, който е работи за Нова Република на тези избори трябва да е горд, че го е правил. Резултатите са негативни. Не постигнахме целта си да бъдем в парламента. Поздравявам ГЕРБ с постигнатата голяма политическа победа. Това не отменя разликите помежду ни. Без съмнение факта, че БСП няма да управлява е добра новина за България. Много ниския резултата на националистите и популистите е също добра новина.

Кънев каза, че остава в политиката и че не е подал оставка, за да не му бъде приета. Според него новият парламент изглежда стабилен, а Бойко Борисов би разполагал с "комфортно мнозинство", но едва ли щял да използва това, за да прокара важни реформи. Той коментира и определението на бившия член на ДСБ Петър Москов за "градската десница". По думите му това е "несериозно и означава политическо самозатваряне". 

„Моята оставка трябва да бъде разбирана и като жест на "Нова република" в името на единството на българската десница”, заяви Кънев и посочи вярата си, че обединението тепърва предстои. „Аз знам, че пътищата помежду ни не са затворени и аз ще продължа да работя за това”, каза Трайчо Трайков.

Мартин Димитров пък допълни, че дясна алтернатива ще има в България и ще има десни хора, които работят заедно, колкото и да е трудно. Той сподели, че това са били най-тежките избори, на които е участвал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

37

Halo

27.03 2017 в 18:52

@6, "Да се запише при Христо Иванов, останалите от Нова република също, и - да действат!"
=========================================
Ако Б*ай Г*ъз се "запише" там, то с "Да, България" е свършено!
За останалите има идея.

42249

36

Denis Rizanov

27.03 2017 в 17:57

Чел е много либертарианска литература, иска да се пробва в политиката с цел да реализира вижданията си, а не за да искара едни милиони, с които да си купи едни имоти някъде си.

ДръжтИ МА, НИ МОА СЪ СПРА!
Недей бе човек, не сме на мач между "скрита сила" Мъдрево и "малчика юнайтед" Батишница да люпим семки. Спри се, че хептен олекна.
1, само един такъв ми посочи досега!
Ми виж че и дабълчето само една плоча свири. Къв либертарианец е той?! Където и да отиде знае само "румънски модел" и "съдебна реформа".
Че и щял да претворява, челият, в дела... прочетеното. Либертарианец в бедна и опоскана държавица като нашата, дето пенсията е по-ниска дори и от Албания!?
Вие нямате никаква връзка с реалния свят.

25665

35

Victimized

27.03 2017 в 17:21

"30-35 годишни юпита,"

Видяхме ги тези юпита дето ги докара царя, дето обясняваха, че са напуснали банките в които работеха понеже искаха да направят нещо за България, виждаме ги сега като едни от най-богатите хора в България.
Десницата е арогантна, интелигенти дето не могат да си мерят приказките. И вие дето ги подкрепяте сте същите. До преди изборите, комунистите това, комунистите онова, а сега :

"Не говори за комунизъм и ченгета, а говори какви промени планира да се направят, какво да се оптимизира и подобри...Не се оправдава с други, не бяга от дебати, но не спи по телевизиите"

Ще се сетите ама ще е късно, понеже прекалихте и изнервихте хората, обидихте ги с интелектуалните си нападки, обидихте ги с това, че са прости и не разбират от политика, а те на са и длъжни. Това , че десните лидери не могат да достигнат до хората си е изцяло техен проблем, не на някой друг.....

14355

34

neverland

27.03 2017 в 16:33

Не говори за комунизъм и ченгета, а говори какви промени планира да се направят, какво да се оптимизира и подобри...Не се оправдава с други, не бяга от дебати, но не спи по телевизиите.

14355

33

neverland

27.03 2017 в 16:30

Красе,
нещата ги виждам по следния начин.

35 -годишен меринджей, бачкал нагоре надолу, тука шефче там, акционер. Родата му не са потомствени богаташи. Чел е много либертарианска литература, иска да се пробва в политиката с цел да реализира вижданията си, а не за да искара едни милиони, с които да си купи едни имоти някъде си. Образован и културен човек, но не изпада в излишно философстване, не се опитва да се прави на интелектуалец-философ. Когато говори гледа посланието да достигне до масата-не говори просташко като на неграмотни, но не и прекалено извисено като за пред аристокрация. Осъзнава, че всяко решение засяга живи хора и съдби, че не всичко е просто аритметика.

Този младенец се обгражда с верни съмишленици...и успехът е гарантиран.

11719

30

Краси

27.03 2017 в 14:33

Не виждам причина да си подава оставката - и той, и ние, които гласувахме за него, направихме, каквото можахме. Само че уж приятелят му му подложи динена кора - интересно на каква цена.
Само две забележки:
1. Може би Noisy не беше най-подходящият за ръководител на предизборната кампания. Аз го чета с удоволствие, но да бъда честен, понякога дори с докторската си степен и перфектните немски и английски трябва да го препрочитам по няколко пъти. А като те разбират 3 % в цялата държава, толкова и ще гласуват за тебе.
2. Само с антикомунизъм няма да привлечете повече избиратели. След 30 години това не е тема за повечето хора - факт е, че вече трети мандат ще управлява най-големият комунист (копие на бай Тошо), който се е пребоядисал на десен.