Населени места може да останат без мобилни секции на вота, няма желаещи да се включат в тях

Протоколът в СИК ще се попълва за час и половина, гласовете от машинния вот и преференциите го усложняват

OFFNews 24 март 2021 в 08:52 1349 0

Снимка Архив

Много малко хора искат да участват в мобилни секции за избиратели под карантина или в изолация. Възможно е в малки населени места да няма мобилни секции, предстои да се изчислява недостигът.  

Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия проф. Димитър Димитров по бТВ.

Около час и половина след преброяването на бюлетините ще бъде необходим за попълването на един безупречен протокол, без грешки в него. Документът е 20 страници, формат А3, уточни той.  

По думите му документът е съобразен с Изборния кодекс и членовете на ЦИК са се постарали да го опростят максимално. 

Ако се сравни протоколът за страната с този за чужбина, който е в най-елементарен вариант – само партии и гласове, ще се види откъде идва проблемът. В големите райони партиите могат да регистрират над 30 кандидати за депутати и отчетените преференции ще са наистина много, обясни говорителят на ЦИК.  

От „Информационно обслужване“ ще трябва да обработят над 10 млн. числа. „Това означава и малко повече грешки, но има процедура, при която могат да бъдат коригирани. Има два варианта на запис, от флашка и хартиен протокол, ако има грешки – те се коригират на място. Проблемът е, когато източникът на грешката не може да бъде уточнен“, коментира говорителят на ЦИК.

Според проф. Димитров винаги технологията на отчитане на машинното гласуване е минавала през описване на резултатите в хартиен протокол. „Машините не произвеждат протоколи, те произвеждат една голяма разпечатка и числата от нея трябва да се пренесат в протокола“, добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки