Местан: ДПС е богатството на България

Въпреки забраната лидерът на партията говори пред избирателите си и на турски

OFFNews 10 май 2014 в 18:31 8068 32

"Ние не сме проблем за България – нито ДПС, нито избирателите ни. България трябва да се гордее с членовете и симпатизантите на ДПС, защото ние сме богатството на България. ДПС ще спечели тези избори, и то без агресия, а с толерантност. Защото езикът на агресията няма бъдеще, а езикът на толерантността е без алтернатива".

Това заяви в търговищкото село Крепча лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде БГНЕС.

Той присъства на 15-ия възпоменателен събор срещу насилствената смяна на имената заедно с водача на листата за евродепутати Филиз Хюсменова, министъра на околната среда Искра Михайлова, кандидатите за евродепутати Станислав Анастасов и д-р Айсун Авджиев.

"Когато разбрах, че изборите за ЕП са насрочени за месец май, си казах, че ДПС има късмет – месец май е месецът на ДПС", каза още Местан. Той направи аналог с т.нар. майски събития и протестите срещу смяната на имената, заявявайки, че всъщност тогава е започнал пътят на България към Европа. Предстоящите избори са насочени към хората от малките населени места, при които Европа все още не е дошла.

"Много е важно с вота на 25 май да укрепим управлението, защото то е едно успешно и демократично управление", допълни още Местан.

И Местан, и Хюсменова говориха и на български, и на турски. Според Местан забраната за говорене на език, различен от българския по време на предизборната кампания била "абсурд".

"При откриването на митинга на БСП чух един от лидерите на ПЕС и настоящ председател на ЕП Мартин Шулц да говори на чужд език, не на български. При ГЕРБ Жан Клод Юнкер също не говори на български. Изборният кодекс не разрешава това и ми е много любопитно дали българските власти ще приложат цялата строгост на кодекса спрямо тях. Аз казвам, че не бива, това е абсурд. Никой няма право да казва, че един език стои по-високо от друг", каза още Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!