Маркет линкс: В Благоевград се очертава балотаж

OFFNews 03 октомври 2023 в 09:41 2134 1

Благоевград

Снимка Община Благоевград

Балотаж на кметския вот в Благоевград и най-добра позиция на настоящия кмет Илко Стоянов - 24% подкрепа,  издигнат от ИК и подкрепен от ГЕРБ, прогнозира социологът Добромир Живков от агенция „Маркет ЛИНКС“ по бТВ. 

Изводите са на база данни от експресно регионално проучване, проведено сред 400 имащи право на глас в община Благоевград по поръчка на bTV в периода 29 септември – 2 октомври по метода „пряко лично интервю“ и „телефонна анкета“.

На второ място по подкрепа в Благоевград според проучването е кандидатът на БСП Николай Шушков със 17%, а на трето този на ПП-ДБ - Методи Байкушев с 15 на сто. Независимият Атанас Камбитов е четвърти с 13%, на пето място е депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова с 3%, а на шесто - Станислав Богдански от Има такъв народ. 

„Битките по места ще са показателни за това доколко партиите успяват да отговарят на очакванията на избирателите. Любопитното, което ще наблюдаваме е една партийна динамика – един кандидат е бил от една партия, подкрепен е от друга“, каза Добромир Живков.

От агенцията очакват средната избирателна активност за страната да бъде над 50%. 

„Можем да очакваме по-ниска избирателна активност в сравнение с последните местни избори, която беше 58% за Благоевград. Понастоящем около 52% декларират готовност и желание да гласуват на предстоящите избори, но в течението на кампанията една успешна мобилизация може да доведе до нарастване на избирателната активност“, допълва социологът.

По думите му се очаква битка и на партии, и на личности. 

--------------------------------------------

Данните са от експресно регионално проучване, проведено сред 400 имащи право на глас в община Благоевград по поръчка на bTV в периода 29 септември – 2 октомври по метода „пряко лично интервю“ и „телефонна анкета“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!