Кунева опъва шатри за книги в крайни квартали на София

ОFFNews 24 септември 2014 в 14:23 2034 0

Меглена Кунева

Меглена Кунева даде старт на инициативата си „Продължавай да четеш!“, чиято цел е да насърчи четенето и достъпа до култура, особено в кварталите и малките населени места.

На шатрите гражданите могат да споделят, даряват на други хора, разменят или получават книги. Първият етап на
инициативата е с акцент върху съвременните български автори, като са предвидени стотици томове, които да стигнат до жителите на кварталите.

На шатрата в кв. "Люлин" Меглена Кунева посочи, че домакинствата в страната годишно отделят под 20 лева за книги, а сред тях стотици хиляди не могат да си позволят купуването дори и на една книга. Виждате, че
интересът е голям, което показва, че хората четат, но нямат възможност да купуват книги, коментира още тя.

Инициативата се провежда 7 дни, в които в различни квартали на София Кунева лично ще споделя с хората предпочитани книги и автори. Във всеки от следващите дни "Продължавай да четеш!" ще обиколи кварталите
Връбница, Банкя, Илинден, Красна поляна, Надежда, Нови Искър и Овча купел. Утре Кунева ще бъде в кв. Надежда от 12 до 13:30 часа.

"Половината от българите над 25 години не са отваряли книга през последната година. Това са официални данни на НСИ и през тях аз предпочитам да говоря за намерението на Реформаторския блок за реформи в образованието и разширяването на достъпа до култура, особено в кварталите и малките населени места. В страната има над 100 хиляди неграмотни граждани - това е цял средно голям град - което несъмнено ще се отрази негативно на пазара на труда до няколко години. Ако говорим за растеж и стимулиране на работни места, трябва да говорим и за образование, и подкрепа за културата", добави водачът на листата на РБ в 25 МИР София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки