Как ще гласуваме на изборите за Европарламент

Нели Чолашка 07 април 2014 в 13:01 9957 0

Бюлетината за предстоящите избори за Европарламент.

На изборите за Европейски парламент, насрочени за 25 май, ще гласуваме по новия Изборен кодекс, приет наскоро от парламента.

С него така и не беше въведен мажоритарен вот – запазва се пропорционалната избирателна система с опция за размествания на листите. Кандидати, събрали над определен процент преферененция, ще могат да отиват по-нагоре в листата.

При вота за Европейски парламент прагът за издигане нагоре в листите е 5% и водачът на листата може да бъде сменен (на националните избори това е почти невъзможно, защото листите без преференциално гласуване се трупат като актив на водача).

Бюлетините са интегрални и вероятно ще са доста дълги.

Гласуваме с две знака - X и V, върху интегрална бюлетина. Тя ще съдържа имената на всички партии и на хората в листите. Няма да има възможност за електронно гласуване.

Срещу всяка партия и коалиция, регистрирана за изборите ще има 17 квадратчета, колкото са евродепутатите, които България ще изпрати в Брюксел. Трябва обаче предварително да се запзнаем с листата на избраната от нас партия или коалиция и да запомним кой кандидат под кой номер е поставен.

След имената на независимите кандидати се изписва означение „независим“.

С машини ще се гласува експериментално в до 500 секции, които ще бъдат определени от ЦИК.

Очаква се листите да са дълги, защото с новия Изборен кодекс  бяха въведени свръх облекчение за участие в изборите, което прави по-лесен достъпа на нови и по-малки играчи.

Значително е намален броят на подписите, необходими за регистрация на партии и коалиции - от 7000 на 2500.  Независим кандидат се регистрира при 1% от избирателите с постоянен адрес на територията на района, в който се кандидатира.

Има възможност избирателите да проверят в ЦИК дали фигурират в подписките на партии, коалиции и независими кандидати.

В Изборния кодекс остана принципът на уседналост. За участието в евроизборите изискването е да сме живели минимум 3 месеца в България или друга държава от ЕС.

Ако сте гражданин на ЕС, живеещ в друга държава от Съюза, имате право да гласувате и да се кандидатирате на избори за Европейски парламент в тази страна.

За да гласувате в страната, в която живеете, но не се водите там на постоянен адрес, трябва да заявите намерението да бъдете включени в избирателните списъци в съответната държава.

Когато се регистрирате като гласоподавател за избори за Европейския парламент, трябва също така да декларирате, че ще гласувате само веднъж в рамките на едни и същи избори.

Като гражданин на ЕС ще гласувате при същите условия като гражданите на страната, в която живеете.

Ако от тях се изисква да са живели в нея за определен период от време (както е в България), за да имат право да гласуват, същото изискване ще важи и за вас. В повечето държави периодът няма значение, ако преди това сте живели в държава от ЕС.

Задължително гласуване у нас отново не беше въведено с новия Изборен кодекс. Ако се регистрирате за вота в друга държава обаче ще трябва да се съобразите с местното законодателство и ще сте длъжен да гласувате, ако това е задължително.

Гласуването е задължително в Белгия, Кипър, Гърция и Люксембург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки