Галъп: Всеки пети приема ДПС във властта

OFFNews 17 март 2017 в 15:17 6073 7

Усещането за изравняване на силите между двете основни партии у нас личи и в масовата оценка за техните кампании. 31% смятат, че ГЕРБ се справя по-добре в кампанията, 30% - БСП. Обединените патриоти са избрани в 16% от случаите. 

Очевидно е, че създалата се ситуация е патова. В идните дни обаче избирателят има възможност да наклони везните в едната или в друга посока.

Това са част от данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми, проведен между 14 и 15 март сред 802 души в цялата страна, независим от външно финансиране. 1% от извадката отговаря на около 55 000 души. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3,5%. Подобни сондажи могат да послужат за хипотези по важните въпроси на деня.

Постепенно напрежението в кампанията се увеличава, но вече не толкова по оста БСП-ГЕРБ, а по въпроса за междудържавните отношения на България и Турция. Този фактор може да промени изцяло политическия процес в страната в идните дни, а и трайно след това.

Обществената интуиция засега нарежда ДОСТ като по-близка до Турция формация, в сравнение с ДПС. И върху двете стои подозрението, че не работят за интересите на България, но при ДОСТ това е по-изразено. А при директен въпрос кой е по-близко до Турция, 65% казват ДОСТ, а 22% - ДПС. Сондажът е проведен преди изявлението на Ахмед Доган. 

Съществен въпрос в този момент става обществената приемливост на ДПС и ДОСТ. 20% от българите биха приели ДПС като част от някаква управленска формула, която да осигурява стабилност и да се противопоставя на потенциална намеса от страна на Турция. 29% биха приели това само при определени условия. 48% обаче не биха приели ДПС при никакви условия. 

Този експериментален въпрос показва, че обществото ни е разделено наполовина по отношение на ДПС – половината биха го приели (със или без условности), а другата – не. Съотношението обаче вероятно ще се промени след изявлението на Доган, с което той на практика прави заявка срещу намеса от страна Турция и вероятно за включване на ДПС в обща политическа формула.

Същият индикатор беше повторен и спрямо партията на Веселин Марешки, а също и спрямо патриотите. Патриотите разбираемо се ползват с най-висок кредит на доверие, като участник в бъдещо управление. Общо 63% биха ги приели в управленска формула – със или без условия. 58% пък биха приели формацията на Марешки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

11

Nik68

25.03 2017 в 12:04

Всеки 4 от пет не приемат ДПС във властта.

12094

6

дони

17.03 2017 в 15:58

Ей, направо сте смешни галъпчета, то бива поръчка, бива бърза, бива спешна, но това вашето е "супер експресна" поръчка! Вчера сокола се "изходи" от сарайската си бърлога, а днес вече и проучване имате по въпроса. За ваше успокоение знаем, че бсп няма с кого друг да влезе в коалиция, знаем че отново ще разпарчетосва държавата с доган и пеевски. Докато вие го "въвеждате в дйствителността", той вече е измислил името на новото министерство, с което ще дере държавата, защото ТОВА ГО МОЖЕ НАЙ-ДОБРЕ! А ние да мислим добре за кого гласуваме!

42249

4

Denis Rizanov

17.03 2017 в 15:43

Не мога да ви разбера?!
Нали това е "измекярска агенция", която нищо не познава и само лъже за пари? Нали?
Е тогава що толкова яростно и злобно лаете срещу нея? Ако е за пари - ок. Никой не бива да стои гладен. Ама ако е за без пари - ходете се прегледайте в психодиспансера.
)))))

16009

2

Nik68

17.03 2017 в 15:36

Вземете сега го изкарайте втори Левски Доган. Въртят сучат - резултата ясен 20% от хората са склонни ДПС да бъде в управлението. За Патриотите и Марешки също питали. Явно и за ДОСТ сте питали. Но резултата не е публикуван. Защото не ви се връзва в концепцията Доган отноео във властта.