Дипломат и експерт по националната сигурност води листата на ПП МИР в София-област

OFFNews 18 март 2021 в 09:45 3546 0

Пламен Стоянов е дипломат, офицер от запаса, познат в професионалните среди като един от най-компетентните експерти по управление на кризи, национална и международна сигурност, с богат практически опит. Той е водач на листата на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) в София-област за предстоящите на 4 април парламентарни избори.

Дълги години е работил активно в областта на националната сигурност, като е бил член на екипите, изготвили първия Закон за отбраната и въоръжените сили през 1991 година във Великото народно събрание, както и Закона за управление при кризи от 2003 година. Като водещ експерт в сферата на сигурността, е изготвял мнения и становища на МВнР по много закони и други нормативни документи.

„Със своя опит в сферата на сигурността и най-вече в областта на управление на кризи, като народен представител активно ще работя за осигуряване на мирно, спокойно и безопасно бъдеще за моите деца, както и за всички български граждани. В момент на пандемия в държавата цари пълен хаос и безхаберие от страна на управляващи, а гарантиране на сигурността на българските граждани е основен приоритет на ПП МИР. Именно за това първият закон, който партия МИР ще инициира в Народното събрание, ще бъде Закона за управление при кризи. Партия МИР е реалната и единствена алтернатива на статуквото в България, защото е създадена от експерти, млади, некомпрометирани и морални хора, които са новото поколение в българската политика“, каза Пламен Стоянов.

Дипломатът е завършил висшето си образование във ВНВУ Васил Левски гр. Велико Търново със степен „магистър“ по педагогика и психология. Има много следдипломни курсове и квалификации в сферата на отбраната и сигурността. Като офицер в Българската армия Стоянов е бил командир на взвод зелени барети – алпийски стрелци, а след напускането на армията, работи като военен служител в системата на Столично военно окръжие.

От 1995 година работи в звеното по „Управление на кризи и отбранително-мобилизационна подготовка“ на Министерство на външните работи, а от 2000 година е негов ръководител. Като такъв е участвал в организирането на защитата на дипломатическите мисии и българските граждани във всички горещи точки на планетата, като на всички тези места е бил лично. В качеството си на секретар на Кризисния щаб към МВнР, е организирал и провеждал евакуации от страни като Албания, Бивша Югославия, Ирак, Сирия, Ливан и други страни с военни конфликти и междуособици. През 2004 година организира работата на Кризисния щаб на министерството при кризата с двама български шофьори, взети за заложници от Ал Кайда в Ирак, а така също и при възникването на епидемията от птичи грип в Китай. През 2003 година организира изпращането на хуманитарна помощ и спасителни екипи за пострадалото население на Иран от земетресение, а през 2004 година организира и сам представя в Индонезия и Шри Ланка хуманитарна помощ след земетресението и последвалото цунами. Като секретар на Кризисния щаб към МВнР, Стоянов е бил представител на министерството в Експертния съвет към Междуведомствения съвет по бедствия, аварии и катастрофи към Министерският съвет, както и в Междуведомствения съвет по бежанците.

От октомври 2005 година до март 2011 година Пламен Стоянов е генерален консул на Република България в град Новосибирск, Руска Федерация, откъдето придобива богат дипломатически опит и се изгражда като един водещ експерт за Русия. Като генерален консул той успява да увеличи туристическия поток от Сибирския регион към България шест пъти, а чартърните рейсове в три пъти. За периода на своята консулска дейност Пламен Стоянов побратимява градовете Варна с Новосибирск, Шумен с Барнаул и Смядово с Новоалтайск, а през 2008 година побратимява Шуменска област с Алтайския край, което води и до увеличение в стокооборота между България и Сибирския регион.

Член е на Националния изпълнителен съвет на ПП МИР. Женен с две дъщери.

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков