Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

БДФ ще подкрепи партия КОД на изборите

Дясната идея беше унизена до нивото на уличните павета, казва Жаклин Толева

Юлиана Ончева 12 март 2021 в 09:29 7087 0

Г-жо Толева, за какво се бори Български Демократически Форум днес, бихте ли очертали накратко?
“За национално мощна и социално справедлива България” - това е нашето веруюто. Създадена през 1990 г. партия Български Демократически Форум (БДФ) е консервативна дясна партия, в която особено държим на родолюбието, с което за съжаление днес много се спекулира. Мисля, че през всичките тези години сме останали верни на себе си, работейки да видим България като демократична, правова, справедлива, национално силна държава в Обединена Европа, с държавно управление, фокусирано върху достойното битие на човека, свободата и развитието на личността и благоденствието на обществото. 

В този смисъл какво е мястото на БДФ в дясното политическо пространство? 
От самото начало БДФ се включва активно в изграждането на дясното политическо пространство и участва в осъществяването на колосалните и тежки реформи на двете управления на десницата през 1991-1992 г. и през 1997-2001 г. Членове на БДФ са избирани в местната власт и за народни представители. БДФ излъчи и двама министри съответно на Финансите и на Правосъдието. Това е времето на смяна на системата - на идеологическите, политическите и икономически принципи, времето на заемане на достойно място в картата на международните отношения и старта на процеса на европейската ни интеграция. Историческата равносметка показва, че дясната идея за политически модел на управление е по-добрата и за личността и за държавата. 

Въпрос: Какъв е най-големият проблем на дясната идея днес, според Вас? 
За съжаление днес у нас берем плодовете на един инспириран последователен процес на подмяна на десните и на консервативните ценности и изобщо на обезстойностяване на идеологически и политически принципи. Връх взема противопоставянето и роенето, а не идеята за развитие. Връх взема охлокрацията - властта на тълпата, маскирана като демокрация. Защото дясната идея беше не само  обезстойностена, но и унизена до нивото на уличните павета. 

Тогава къде е отговорността на десните? 
Със сигурност един човек с десни идеи няма да заклеймява и руши държавни институции. Със сигурност политическо противопоставяне на всяка цена, което твърди “всеки друг е по-добър от тези” не е алтернатива. Алтернативата за нас не минава през левичарски революции по площадите с вдигнати юмруци. Нито през популисткото “няма ляво, няма дясно”, което ни връща директно в ляво! Защото факт е, че изкушени от политическия утилитаризъм, за да са успешни днес, десни партии правят компромис с десните идеи, измествайки ги в ляво. Лидери на традиционно консервативни субекти говорят с пролиберален тон. Това може да носи дивиденти, но не е алтернатива. И е безотговорно към обществото и държавата. 

Какво предлагате вие? 
Това, за което сме работили в годините, е изграждането на устойчив Десен съюз. Това е важно да бъде направено заради самото осъзнаване на десните идеи като необходимост. За да има убеденост в тяхното значение, за да има след това и успехи при превръщането им в управленски практики. Този Десен съюз трябва да събере в себе си личности и партии с ясно формулирана идеология и да генерира работещи идеи и алтернативи за развитието на България. 
БДФ винаги е търсил партньорство, което да надхвърля хоризонта на едни конкретни избори. Това е обуславяло и отговорното ни участие в няколко коалиции. Но уви….по-скоро отново станахме свидетели на разпадане на дясното. Това не би било толкова страшно, ако говорим само за изчезването на политически формации. Болезнената истина, обаче е, че изчезва вярата на дясномислещите българи, онези стотици хиляди, които имаха в началото на промените мечтата за една по-справедлива, по-различна, свободна и силна България, а днес не намират своето представителство във властта. 

От какво има нужда България днес? 
България днес има нужда от прецизно формулирана национално отговорна, консервативна гледна точка за управление на процесите в държавата! България има нужда тези концепции да звучат от трибуната на Народното събрание и да бъдат претворявани в управленски решения! 

Каква е тази гледна точка? 
На първо място това е поставяне на личността в центъра. Това включва защита на достойнството, свободата, равнопоставеността и създаване на условия за инициативност и развитие.
На второ място – по-малко държава в икономиката и повече държава в публичния сектор - правосъдие, образование, здравеопазване, сигурност, екология, социално подпомагане, държавна администрация. Това означава в икономиката държавата да се ограничи до създаването на пазарните правила, осигуряващи равнопоставеност и конкуренция на стопанските субекти и да контролира тяхното спазване. Всяка друга намеса на държавата в икономиката е противопоказна, защото пречи на бизнес средата и влошава инвестиционния климат. А в публичният сектор да осигурява повишаване на качеството и ефективността на публичните услуги прозрачно и без административен произвол.
За нас само силната държава със силна икономика може да гарантира възможност за достойно съществуване на своите граждани, на социално слабите и уязвимите групи.
Образованието и науката да са основен приоритет, защото знанието е най-големият капитал на една нация, а неграмотността – най-тежкото бреме. Опора в традициите и в културата не само като минало, но и като ценности за бъдеще. 

В търсене на тази дясна гледна точка ли през 2019 г. сключихте рамково споразумение с ГЕРБ? 
Сключихме споразумение с ГЕРБ за европейските избори, защото категорично трябваше да защитим евроатлантическата принадлежност на България. Трябва да е ясно - ние винаги сме били и ще бъдем безкомпромисни към опитите на великоимперските интереси да преориентират България от Европейския съюз към Евразийския съюз. Що се отнася до местните избори, на определени места си партнирахме, водени от позицията ни за недопускане на връщането на БСП на власт. 

А има ли някои послания в кампанията сега, които са близки до БДФ? 
За съжаление една част от претендентите за власт сега си служат с доста ограничен словесен арсенал, предимно от клишета, без да представят програми, в които да видим както идейни принципи така и конкретни политики или ако ги има, звучат прекалено популистки. На други, някои от тях претендиращи да са десни, програмите им се родеят с “Визия за България” на БСП, с която очевидно ще имат и готовност да си партнират. 
Ние сме удовлетворени да открием сходство по основните параметри с една от политическите партии - участници в предстоящото състезание за вота на избирателя - Консервативно обединение на десницата (КОД). На идеологическо ниво това сходство е в антикомунизма и преценката на миналото, на комунизма като идеология и като режим на управление. На ниво реализация - това е идеята за декомунизация и лустрация на зависимите от БКП и ДС, макар за някой да изглежда неосъществимо или “демоде” 30 години по-късно. Друга тема е тази за подмененото дясно, за ексцесиите на либерализма, както и за това, което КОД нарича попълзновението към властта на новите комунисти, “розовите комунисти, които водят със себе си фашизъм”. 
Много допирателни имаме и в идеите за реформа на проблемни сектори от икономиката, за християнските ценности и културната идентичност, за понятията "пол" и "семейство" за необходимостта от акцент на образованието и науката. Теза, в която и двете организации сме категорично убедени, това е, необходимостта да се работи за стимулирането на грамотността на избирателя. 
Едно много добро предложение на КОД е създаването на изчерпателен Каталог на държавните изисквания за стопанските дейности, характерни за малкия и среден бизнес, със законова гаранция, че нищо извън тези изисквания не може да бъде повод за проверка, санкции и каквато и да е административна намеса. Това би снижило корупцията, ще повиши сигурността и ще насърчи предприемачеството. 

Това означава ли, че БДФ ще подкрепи партия КОД за изборите? 
Нашата политическа отговорност, както и моята лична, е да се солидаризираме с десномислещите хора в България – с онези, които днес все още търсят истинското си представителство в сериозен политически субект. И да им дадем надеждата, че не всичко е изгубено. В този смисъл ще работим усилено за формирането на такъв силен Десен център в основата, на който виждаме и КОД и БДФ. Така, че да, на тези избори ще подкрепим КОД. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови