Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Археолози смятат, че са открили къде са останките на Св. Николай Чудотворец

ОFFNews 05 октомври 2017 в 15:40 5643 2

Турски археолози смятат, че са открили къде лежат древните останки на Свети Николай Чудотворец. 

Геофизични проучвания, извършени от изследователи в църквата "Свети Никола" в южния район на Анталия, Турция, са накарали експертите да мислят, че под земята е скрита непокътната гробница.

Традиционно се смята, че останките на Св. Николай, за които се вярва, че имат чудотворни сили, са били ексхумирани и отведени в Бари, Южна Италия, от християнски търговци през 1087 г., където са положени в базиликата "Сан Никола". Но турските изследователи, след като анализират нови артефакти, предполагат, че търговците премахват останките от италианската църква.

Сега е необходимо да стартират разкопки, които да потвърдят или отхвърлят хипотезата на учените, че останките на светеца лежат под сградата в град Демре (древното име на града е Мира, област Ликия - родното място на Свети Николай).

"Постигнахме много добри резултати, но сега започва истинската работа", каза пред вестник "Хюриет дейли нюз" Семил Карабайрям, ръководител на екип по проучване на паметниците в Анталия, цитиран от "Индипендънт".

"Може би ще открием непокътнатото тяло на Свети Никола", добави той.

Предполагаемата гробница се намира под каменния под на църквата, върху който има и мозайка. Всяка отделна плочка от мозайката ще трябва да бъде отстранена внимателно и запазена. 

Събран е и специален академичен екип, който да помогне в изследванията. 

Църквата "Свети Никола" в Анталия бе възстановена през последните години и се превърна във важен обект за туризма в региона. Карабайрям се надява, че ако бъде доказано, находката може да привлече по-голям брой посетители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews