Радан Кънев пред OFFNews: „Нова република“ няма да е партия. Тя ще помете политическата система

Целта е безусловна капитулация на мафията. Без преговори и без надежда, че ще се поправи сама

Антония Чорева 25 януари 2017 в 20:30 27433 14

- Може ли да обясните на избирателя какво означава надпартиен проект „Нова република“, който обявихте преди минути и как така надпартиен проект ще участва на идващите парламентарни избори?

- Аз много пъти съм казвал, че технологията за участие на изборите няма никакво значение. На избори участват партии и коалиции. В срока, който поставя законът, ние ще решим как да участваме и по всяка вероятност ще е като коалиция. Надпартийна политическа платформа е нещо, което мога да обясня с лекота и то е, че в България партии се създават по два признака – единият е бандитско-котериен – такива партии са БСП, ДПС и ГЕРБ. Тоест това са криминални обръчи от фирми, които се занимават с назначаване на хора на различни административни позиции, покровителстване на контрабандни канали, мафиотски фирми, крадене на държавни пари. Другите са персонални партии. И това е исторически проблем, това не е вчера. Партията на Веселин Марешки, партията на Лютви Местан, партията на Стефан Софиянски – има хиляди такива.

В случая става дума за едно обединение, което да надмогне този стар политически недъг на българската партийна система и да обедини хората, които искат голяма промяна и които искат тя да се случи от дясно. Защото, ако се случи отляво, тя просто ще съсипе държавата.

- Да разбирам, че нарочно искате проектът ви да е надпартиен и няма в някакъв момент да го направите партия?

- Аз искрено се надявам, че един ден този недъг на българската политическа система ще бъде преодолян и ще има голям обединителен процес – така наречената отворена десница, която виждаме в Германия, Франция, в САЩ. Но в същото време съм реалист и по тази причина смятам, че няма да е днес. Днес е нужно всички хора, които искат преучредяване на републиката, които искат истински дълбока реформа на институциите, които искат категорична промяна на образованието, които искат категорично съкращаване и същевременно подобряване на работата на администрацията. Всички тези хора да бъдат заедно и тази формула днес в България е надпартийна.

- Няма да бъде скоро партия, нямате такива намерения и няма да регистрирате Нова република в съда?

- Няма такива намерения в момента.

- Как ще се финансира новия политически проект?

- Ще се финансира на първо място със спестената до момента надпартийна субсидия на ДСБ, която е важна част от това надпартийно обединение и на второ място с публични отчитания на дарения пред Сметната палата.

- Какво става с ДСБ – се питат избирателите на партията. Няма ли сърдити в структурите на ДСБ, водили ли сте разговори, питали ли сте ги? Не се ли страхувате, че именно лидерът на ДСБ има нов политически проект, който може да размие Демократи за силна България?

- На 4 партийни форума на ДСБ е препотвърждавано решението да се търси подобно национално широко дясно обединение около важните принципи и важните промени. На всеки от тези форуми е имало отделни гласове против, а всички тези решения са взети с огромно мнозинство. Аз съм избран през юли месец 2016 година за втори мандат за председател с точно такава програма, така че аз дължа на партията си създаване на такова национално обединение.

- А в бюлетината на изборите сега ДСБ ще присъства с Нова република, така ли?

- Това са технически въпроси все още. Тепърва ще ги организира шефът на предизборния щаб.

- Но, в случай че „Да, България“ приемат вашата покана да се коалират с „Нова република“ на идващите избори, те са ново име на политическата сцена, едва ли ще приемат да си го сменят на първите избори, на които участват с Нова република.

- Дай, Боже да има такава коалиция. Ние желаем да има такава коалиция. Тя ще се казва, както се разберем. Никакви предварителни условия от наша страна.
Важният въпрос е готови ли сме да си стиснем ръцете за най-големите и трудни промени, за които сме се борили рамо до рамо до момента.

- А мисли ли сте при вариант, ако те ви откажат. Три различни десни формации на изборите, не се ли притеснявате, че ще останете под чертата, под границата?

- Изобщо нямам притеснения по отношение на границата. Въпреки това ще останат много хора непредставени. Те няма да са нашите избиратели, но пак ще е тъжно.

- Притеснява ли ви факта, че избирателите на ДСБ са толкова, че се познават по име. Партията има сила почти само в София. Какво ще направите за тези избори с новия ви проект, за да привлечете хората в останалите градове на страната?

- Това е най-важният въпрос, за да постигнем висок резултат и да имаме сили да направим промените, които обещаваме, защото те са много сериозни и никой друг не се ангажира с тях.

Аз отново ще дам конкретни примери - но на първо място ние обещаваме да съкратим половината държавна администрация в България, като премахнем цели излишни нива на административно обслужване, като сложим акцент върху тези, които работят пряко с хората и фирмите, като обединим различни администрации и като премахнем всичко това, което за последните 10 години се е надуло, благодарение на партийните назначения, а то наистина е половината – администрацията се увеличи двойно. Искаме обаче и много рязко да повишим доходите на тези, които останат. Искаме в образованието да има много сериозно увеличение, както на бюджетите, така и на доходите. Искаме преди всичко тези увеличения на заплати да не бъдат на глава по равно за всеки, а да отчитат принципа всекиму според заслугите. Хората да усещат, че във всяка една публична сфера растат според труда си, според образованието си, според знанията си, а не по партиен признак, както е било досега.

Това е промяна, която преобръща българската република и българската държава изцяло. За такава промяна са нужни гласовете на хората съвсем не само в София, а и на големите градове. Така че ние се обръщаме към всички десни хора в страната. Искам да подчертая нещо, което Трайчо Трайков каза днес по време на пресконференцията, обсъждахме и преди това – ние сме хора с политическа биография, по различен начин всеки един от нас е подпомагал обединението на дясното, подпомагал е сътрудничеството с ГЕРБ през годините, за да има широко дясно мнозинство. Всички сме направили големи компромиси, за да станат възможни малки стъпки. Всички сме видели, че с ГЕРБ тази работа не става. Такива хора с този житейски опит, които са видели, че на ГЕРБ е нужна алтернатива, а не патерица, има във всеки град на България. Всеки е преживял своята раздяла с ГЕРБ заради важни принципни позиции и всички тези хора са нашите най-важни съюзници.

Заедно, ние можем да постигнем наистина голям резултат и голяма промяна.

- Хора, организации – кой се присъедини досега към вашия нов проект?

- Ние днес обявихме идейната платформа и от днес започваме разговори за постигане на политическо обединение. Така че тези разговори ще бъдат публични и обединението на широк кръг хора и от София, и от всички райони на страната, ще се обявяват, в момента, в който се случат. Хората, които видяхте днес е само скромно начало на един процес, който ще помете българската политическа система.

- Зад камерите, кой все пак е с вас?

- Обявяваме платформа като личности. Партийните преговори и коалиции не ни интересуват, така че всеки един, който застане заедно с нас в политическо обединение, ще бъде виден и публичен и ще задавате тези въпроси на него.

- Не ви ли притеснява, че има само два месеца до изборите и че няма да успеете да наложите новия си проект, за да гласуват хората за него?

- Датата на изборите никога не в зависила от нас. Ние нямаме притеснения, ние имаме работа за вършене.

- Как ще изпълните големите обещания като малка опозиция, която евентуално ще се бори с ГЕРБ и БСП?

- Ако резултатите ни не дават основание да упражняваме властта, то ние ще постигаме резултати както до момента с трудни преговори за всяко отделно решение като конструктивна опозиция. В 43-ия парламент ¾ от полезните неща, които са свършени, са предложени от тези хора, които видяхте днес на трибуната на Нова република. Ние бяхме 9 души опозиция в този парламент и успяхме да прокараме много смислени идеи, така че полза от нас ще има винаги, но голямата промяна ще се случи и когато получим голямо доверие, няма съмнение?

- Казахте, че няма да участвате в коалиция с реформаторите и няма да има РБ 2, но все пак не сте ли канили някой да се присъедини към новия проект, не оставяте ли много близки хора там?

- За Реформаторския блок – добро или нищо. Още повече като негов създател не ми отива да хуля. За хората в Реформаторския блок няма да е пресилено, ако кажа, че за 99% от тях моята врата ще бъде винаги отворена. Тя ще бъде отворена и за политическите партии, които преди години създадоха Реформаторския блок. Но за тези, които искат и доказаха, че искат власт на всяка цена, за тези, чиято политическа програма е да бъдат камъче в нечия обувка, за тях – само добри чувства, нищо повече.

- Колко процента очаквате, че ще вземете на изборите?

- През 2016 г. и 2017 г. печелят тези, на които социолозите отреждаха 6-то - 7-мо място. На нас сега ни отреждат 5-то – 6-то, така че първото място е добра цел.

- А реално?

- Промяната на тези избори ще бъде огромна, резултатите няма да имат нищо общо с това, което се предвижда в момента. От нас зависи промяната да дойде от дясно, а не от ляво.

- Кои са идеите на Нова република, с които ще вземете „първото място“ на изборите?

- Основните идеи са групирани в три основни послания.

Първото е Нова република, основана на образована нация, в която всеки се развива според заслугите си, силни институции и на една категорична и безкомпромисна борба с корупцията. Използвахме израза – до безусловна капитулация на мафията в България – на английски език „Unconditional surrender”. Без преговори и без надежда, че мафията ще се поправи сама.

На второ място – нова икономика, основана на здрави регулатори, но и на пълна свобода на малкия и средния бизнес от партиен рекет, от натиск на мафиотски и партийни обръчи, от привилегии при обществените поръчки. С едно напълно ново отношение към бизнеса от страна на властта. Защото вярваме, че това е енергията в обществото, която може да се отприщи, след като този рекет спре.

На трето място – нова надежда за нацията ни, стъпила на две основи. Едната е грижата за българското семейство, а другата е грижата за запазване и заздравяване на връзката между българите в страната и българите, които живеят в чужбина.

Всички тези послания са придружени с много конкретни политически решения и гаранции, само част от които днес представихме. Тъй като приключих с темата за семейството, ще представя едно от обещанията, които дадохме и то е, че незабавно след получаване на доверието на избирателите, ние ще спрем всякаква медийна реклама на хазарт и ще спрем съдействието, което държавни и общински органи непрекъснато оказват на хазартния бизнес, за да източва парите на българското семейство и да руши семейството. Защото хазартът е един от пороците, които не просто удрят в джоба и да руши семейството. За нас като консерватори това е наистина особено важно и това е само един от примерите, че ние предлагаме конкретни и смели решения в сфери, които другите изобщо не смеят да приказват. Защото тази тема в българската политика не съществува. Затова казах, че на теренът има черна овца, с която много скоро всички ще се съобразяват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12014

14

ognian123

29.01 2017 в 17:13

Четете вестниците на КОЙ.От тях ще разберете кой кой е.Оплютите , охулените са смелите честните истинските демократи .Хвалените ,подържани ,препоръчваните са креатури на БКП— ДС.

42249

13

Denis Rizanov

26.01 2017 в 19:03

андрейчо, спамър соросоидски, стига поства едно и също бе. ти своя мисъл не може ли да изкажеш? се.еш едно и също под разлчични статии.

15414

10

Hihi1981

26.01 2017 в 09:07

Успех!!!

63994

8

Red or Dead

25.01 2017 в 22:47

“““..Радан Кънев: „Нова република“ няма да е партия. Тя ще помете политическата система.........“““““““

ХАХАХАХАХАХААААААААА.....ОХ...НЕ МОГАААА....НЕ МОГА ДА СПРА ДА СЕ СМЯЕЯЯЯ.......ХАХАХААААААААААА.....

рамаданееее.....ХЕЛОУ.....КРЕТЕН!!!....БУНАДЯСАЛИТЕ мисирки те...поздравяват:))))))))))))рамадан....метачът:)) НЯМА ТАКЪВ ДЕБИЛ!!!

11671

7

безпартийна

25.01 2017 в 22:40

Професоре Балкански, ДСБ има правна регистрация и може да извършва политическа дейност. Всеки индивидуално може да се присъедини към новата формация, а финансовата страна може да се обслужва от ДСБ. Бъдете спокоен, измислили са го. По-важно е, да разгърнат дейността си в страната, а не само в София. И другото важно е, "Да, България" да отговори на протегнатата ръка. Само тогава ще се събере критична маса хора, способни да изметат мафията.

10952

6

Мойри

25.01 2017 в 22:39

Наистина е време, защото в основата са политиците-депутати, които се откроиха с това че благодарение на тях се приеха едни от най-смислените неща в последния парламент. Време и защото се видя, кой кой е в РБ; защото се видя, че ГЕРБ упорито не искат да се захващат с Пеевски и Доган. Дано намерят общ език с "Да, България!" и да се установи едно истинско дясно за европейско развитие на дела.

12038

5

косата

25.01 2017 в 22:07

Изключително силно интервю на Радан. Най-после се изясни какъв ще е този проект вдясно и звучи много обещаващо.