Радан Кънев: Ерата на Бойко свърши

Нова Република е черната овца в политиката – трябва да има някой, който да казва на лъжата-лъжа, на кражбата-кражба

Антония Чорева 22 март 2017 в 16:45 27534 21

Снимка БГНЕС архив

- Десният избирател е ядосан и огорчен на десните партии в България, затова че на тези избори не са заедно. Особено силно се очакваше обединението „Да, България!“ - Нова Република. Вие как се чувствате в тази ситуация, чувствате ли се сам, огорчен?

- Първо, нямам време за огорчение. Аз се намирам в много тежка битка, както и всеки друг от Нова Република.

Второ, със сигурност не се чувствам сам – в компания на всички хора, които вървяхме заедно през последните години и не си прекрачихме принципите, аз се чувствам силен и в силен екип. Нещо, което отдавна не се е случвало.
Защото Реформаторският блок може да беше обединение на няколко партии, но екип никога не е бил. Никога не сме действали в обща посока с обща цел в обща битка и не е имало доверие.

В момента в компанията на Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Петър Славов, на цялата партия ДСБ с нейните най-изявени лидери, за първи път в историята на българската десница едно силно и равнопоставено участие на млади жени, които сами си пробиха пътя в политиката – като Дани Каназирева, като Цецка Бачкова - 100% не се чувствам сам, но разбирам и въпросите, и огорчението на десните избиратели, защото аз ги срещам всеки ден, тъй като непрекъснато съм в страната във всички населени места.

Но 5 дни преди изборите не е време за анализ, а е време да мислим българите на кого могат да се доверят. Хората вече познават и партиите, имаше объркване в началото, вече няма, познават и програмите, познават и посланията, остава големият въпрос с доверието.

Всички десни искат единство, но никой десен не иска подчинение на волята на второто БКП в лицето на Бойко Борисов. Единство под шлифера на Бойко няма. Това са фантазии. Така че проблем в това отношение аз не виждам – разграничението ми от Реформаторския блок е по линия на тази зависимост и то е супер ясно, особено ясно стана, когато те се обявиха против румънския модел за борба с корупцията. Това ги направи нещо съвършено различно от Нова Република.

По отношение на партията на Христо Иванов – „Да, България!“ - тя взе своето решение. Ние предложихме съюз без всякакви предварителни условия. Може би е нужно още веднъж да кажа, защото чух какво ли не, че нито сме поставяли условия за наименованието, нито за лидерството, нито за листите. Не е имало такива разговори и преговори, нито сме отправяли предложение към тях само по медиите. Ние отправихме множество предложения не по медиите в продължение на месеци. Така че там съвестта ми е напълно чиста, че аз съм свършил и невъзможното, за да има такъв съюз. Решението им беше обратното. Оттук-нататък ние няма какво да се жалим, ние се намираме в борба и не се борим с десните си конкуренти, а се борим с двете БКП-та – БСП и ГЕРБ.

- Връщам ви назад, но мислите ли, че в решението на „Да, България!“ има политическо задкулисие?

- Нещата са много по-прости. В България от 70 години законът вместо оръжие на слабия, както трябва да бъде, се превърна в бухалка в ръцете на силния. Сопата на комунистическите милиционери мина през бухалката в ръце на мутри и днес е съдийското чукче. Анцугът от 90-те години и каскетът от 40-те години в момента са прокурорска тога. Законът се превърна в оръжие на престъпника срещу жертвата. Демокрацията, която е създадена да защити данъкоплатеца от произвола на властта, да защити гражданите и общините от местни феодали, царе, султани и башибозуци, се превърна в оръжие на башибозуците срещу гражданите и общините. Това е нашата битка. И в тази битка - да, Нова Република е доста сама, но в замяна на това е абсолютно принципна, последователна и защитава интереса на огромна част от населението. Защото в България слаб се оказа работещият, слаб се оказа бизнесът срещу чиновника, слаб се оказа дребният чиновник срещу мутрата, която изкупува стоката му. Слаб се оказа човекът, който цял живот е инвестирал да се образова срещу партийната секретарка, заела с фалшив конкурс неговото място. Така че тези хора, които са силни в собствената си борба, в семейството си, в кариерата си, а са слаби срещу мутрите на власт, те са нашите съюзници, ние сме техните защитници.

- Социологическите изследвания показват, че Нова Република няма да мине бариерата. Ваши лични изследвания имате ли? Какви са вашите усещания на финалната права?

- И най-менте изследванията, а те всички са ментета, показват минимум двоен ръст на Нова Република от началото на кампанията - двойно за две-трети от кампанията. Последните публични данни вече сочат данни близо до бариерата, а нашите данни сочат среден резултат около 4% в областите, в които сме традиционно слаби и 7-8-9% в Пловдив и София. Тоест едно сигурно, дори безпроблемно прескачане на бариерата. Най-важното е безспорната, дори според ментетата рязка позитивна тенденция в момента, в която хората разбраха коя е Нова Република и какво защитава.

А защо всичките са ментета – забележете, че на всички пише, че са финансирани със собствени средства. Значи това излиза, че не са социологически агенции, а благотворителни асоциации.

- Ако все пак не влезете в парламента, какво предстои за Нова Република оттук-нататък?

- Имаше един мач между Барселона и ПСЖ много скоро. И ми е интересно да видя как някой журналист вика Меси на терена на тъч линията и го пита: „Вие, сега ако загубите този мач, какво ще правите след него?“. А мачът се играе 90 минути и изобщо никой истински политически биткаджия не може да губи времето си да мисли за след 26 март.

Но това, което със сигурност мога да кажа, че нашата борба не е влизане в парламента, а е Нова българска Република, в която държавата, властта, законът да бъдат оръжие на слабия срещу мутрата, а не обратното. Тази борба започва на 26 март, а не свършва тогава. Така че какъвто и да е резултатът, ние ще се борим за победа, а не за влизане в парламента.

При всяко положение ние сме преди първата крачка по нашия политически път. И тук искам пак да отбележа, има изключително важни политически тези, които защитаваме само ние.
На първо място, прилагането на румънския молел в българското правосъдие, защото това е зашитата на обикновения човек от произвола на чиновника, и на политиката, и на властта.

Румънците показаха, че когато бъде дадена тази защита на обикновения човек, той се разгръща, бизнесът тръгва нагоре, отварят се нови предприятия, идват нови инвеститори. За 10 години Румъния ни изпревари двойно по заплати и има по-ниски цени на храната и горивата от България.

По същия начин намаляване на ДДС върху хранителните продукти е огромен двигател на селското стопанство, но и огромно облекчение за бедните хора и за техния бюджет. Децентрализацията, това парите от данъците да остават в общините - това е отговорът защо България по турско време имаше по-образована нация, отколкото сега, защото общините вземаха тези решения, свързани с образованието на хората.

Така че това са фундаментални десни ценности, които защитаваме единствено ние. Има още една тема, може би по-важна и от тях, която за съжаление отсъства от програмата на Нова Република – това с петте сценария на Юнкер за бъдещето на Европа. От тези 5 сценария има само един, който защитава България и това е петият сценарий – „Заедно на по-висока скорост“.

Защото това означава защита на границите ни, свобода за търговията ни, свобода за движение и образование на гражданите ни, обща европейска прокуратура. Това е нещо огромно, за което трябва да се борим. Това означава енергиен съюз, който ще намали цените на горивата в България и ще позволи българският бизнес да произвежда конкурентно на германския, а не както е сега с два пъти по-скъп природен газ. Това е интегриран европейски транспорт и по вода, и по железница, които са страшно тежки проблеми на България.

Това е национален идеал, а основните партиите мънкат за някакви еврофондове, чудят се ще имат ли още 2-3 години да гепят някое евро. И въобще кръгозорът им не надхвърля кражбата на европейски пари. Така че нашата борба е докато постигнем тези цели, а не дали аз ще стана депутат или няма да стана.

- Това са силни идеи, но без да сте в парламента, вие сте просто идеалист?

- Ние започнахме много късно. Този страхлив опит на Борисов за избори. Тези предсрочни избори, който между другото никой в страната не иска. Това се вижда от прекия разговор с хората. Изненадаха всички освен ГЕРБ, които се подготвяха за този сценарий, но те затова и ще загубят, защото направиха политически ход, който издава страх и слабост . Нашата цел е да спечелим местните избори през 2019 и следващите парламентарни избори, а не какво ще се случи сега.

- Ако евентуално влезе Нова Република в парламента, кой ще е вашият коалиционен партньор при условие, че не е ясно все още. Но имате ли симпатии?

- Нека да видим кой ще влезе. Аз съм сигурен, че той ще изглежда много различно отколкото социолозите ни продават, както и да изглежда, картината на българската политика е доста нерадостна в момента. Производните на БКП и нейните служби доминират – БСП, ГЕРБ, ДПС, лъжепатриотите. Всичко това са БКП-та. Това са продукти на службите на режима.

Разговорът за единство отвъд ерата Бойко предстои. Защото тя свърши и идват големи промени.
Ние с коалиционни пазарлъци и надцаквне кой каква порция от властта да взема, за да краде, няма да се занимаваме. Ние ще бъдем защитник на хората от една криминална власт в следващ парламент, защото има нужда от такъв защитник и естествено ще използваме всяка възможност за консолидиране на десни мнозинства за десни решения. Например, който и да предложи запазване на ниските данъци, ще го подкрепим, който и да предложи намаляване на ДДС върху храните, ще го подкрепим. Нещо повече, ние ще консолидираме общества около важните решения, стига да е възможно – около премахване на данък Уикенд, около забрана на рекламата на хазарт в медиите, около забрана на политическата реклама в медиите. Всяко нещо, което е в полза на работещите хора в България, ще бъде наша задача, но това не включва пазарлъци за министерски постове.

- Една от вашите тези беше, че ГЕРБ и БСП са заедно в момента. Откъде сте убеден в това, защото те са доста остри един към друг сега по време на кампанията?

- Те са остри на приказки. Същото беше между НДСВ и БСП през 2005 година и тогава НДСВ ни лъжеха, че са алтернатива на БСП и само да напомня, че Борисов и Цветанов тогава бяха кандидати за депутати от НДСВ, те също лъжеха, че са алтернатива.

След това си направиха коалиция, защото интересът е общ. В конкретната кампания сега ние виждаме голямо репчене на много ниско ниво между Нинова и Борисов, но не виждаме принципни разлики. Къде са те за румънския модел – от едната страна, къде са за АЕЦ-Белене – от едната страна, къде са за децентрализацията – от едната страна, къде са при горивния картел – при Валентин Златев – от едната страна. Това са две разклонения на една и съща партия.

За Русия – единствена Нинова обяснява, че щяла да сложи вето на санкциите, ама Нинова, надявам се, че знае, че България няма как да сложи вето на санкциите и че това е решение, което се взема с мнозинство. Тя просто си лъже избирателите, защото има избиратели, които обичат Русия. Борисов, а пропо, прави същото. Той обвини Герджиков, че бил ястреб, бил като Плевнелиев, забележете, обвинението е, че бил като Плевнелиев...
Затънали са в лъжи и популизъм до ушите, но по важните политически въпроси те нямат разминаване.
За Юнкер, за Бялата книга – и двете партии казаха „сакън да опазим еврофондовете“. Защото те са и манталитетни, и биографични разклонения на червената номенклатура и друго освен кражби нямат в главата, защото на това са научени.

- Да ви върна на Нова Република – най-силните й цели, програма?

- Няколко решения, които никой друг на тези избори не предлага. За тях пот част ще се повторя – радикална правосъдна реформа по румънски модел. Друга партия не застава зад този изчистен модел, децентрализация на публичните услуги и финанси, за добро здравеопазване, социална политика и истинско местно самоуправление.

Премахване на ДДС върху книги, храни и лекарства и премахване на данък Уикенд и категорично запазване на ниските нива на данъчно облагане.

Единствено Нова Република казва истината в пенсионното дело, а тя е, че без силен втори стълб, основан на частни спестявания, пенсионната система е демографски обречена и всички обещания за високи пенсии са една обикновена лъжа, ако не се стъпи на този принцип. Обратно, стъпвайки на този принцип, ние можем да гарантирам увеличение на пенсиите и то сериозно. Нова Република е категорично против строителството на АЕЦ Белене под каквато и да е форма и задлъжняването на следващите поколения с нови 20 млрд.лв. Категорично против горивния картел.

Нова Република е доказала, че всяка една от тези битки е заемала правилната страна. Ние сме предлагали с Атанас Атанасов, с Петър Славов румънския модел на правосъдие и събрахме 8 гласа, които всички са в Нова Република в момента. Ние сме се борили с горивния картел – Трайчо Трайков беше изхвърлен от управлението, защото се бори с него. Мартин Димитров напусна властта, защото не се приемаха предложенията му за борба с горивния картел. ДСБ от 2011 г. насам води тази битка. Ние сме предлагали и сме защитавали плоския данък, както и намаляване на ДДС.

Ние гласувахме против данък Уикенд, въпреки че бяхме в мнозинството. Това са доказателства, че не говорим празни приказки. Ние можем да сме млади за българската политика, но сме политически бойци с доказана биография. Преди всичко, всички ние сме се разделили с властта, когато тя се е разделила с принципите и общия интерес.

- ДСБ е в Нова Република. Сигурен ли сте, че на тези избори ще вземете всички гласове на ДСБ, тъй като анализи сочат, че има заклети костовисти, които ще гласуват за „Да, България!“? Какво ще кажете на избирателите, за да си върнете тези гласове?

- ДСБ е политическа партия, която е в основата на обединението Нова Република, без съмнение, както и други десни доказали се организации. Но Нова Република е много повече от това – тя включва хора, които не са членове на партии, но са безспорни лидери и обединители на българското дясно.

По отношение на хората, които избраха да останат при Борисов, защото това беше решението, аз мисля, че те безвъзвратно се разделиха с десните избиратели. Те избраха личен път, свързан с мечтите им за лична политическа кариера в кабинет Борисов 3, който просто няма да има.

Свърши ерата на доминацията на Бойко Борисов и ГЕРБ в българското дясно, свърши ерата, в която една комунистическа партия с дясна значка узурпира дясното политическо пространство и го подчини на комунистически манталитет и начин на работа. Това е огромна промяна, която трябва да разглеждаме като добра новина, защото тя дава възможност – на десните хора в България, които са над 1 милион, да бъдат отново заедно. Нас ни разделиха на два пъти фалшиви герои – единия път бившият български цар през 2001 г., вторият път – неговият телохранител в периода 2006-2016 г. Десницата се раздели изкуствено от хора, които са продукти и слуги на комунистическата система. Сега имаме възможност да бъдем единни зад простите ценности на десницата – в крайна сметка това значи зад здравия разум и здравия морал, нищо повече. Затова ние предлагаме универсално дясно послание, не просто в успеха си на тези избори, но и в силата и единството на десницата след тях. Това е по-важното.

- Вие някак си се самоопределихте като черната овца по време на кампанията ви. Но в политиката как ще постигнете целите си като черната овца?

- Трябва да има черна овца в българската политика. И не просто метафората на черната овца, но цялата прекрасна песен, която ни беше предоставена за тази кампания, съдържа в текста си достатъчно. В един момент трябва да има черна овца и хора, които не се страхуват да кажат истината и да нарекат кражбата-кражба и лъжата-лъжа, които не се страхуват да посочат верния път за развитие – в политиката винаги е така. Голямата промяна започва от малцина – нашата задача е да увлечем мнозинството след себе си и тази задача ще бъде много тежка и дълга, защото, както казах, ние живеем в подменена и фалшива демокрация. В която свободните медии са малко, свободният бизнес е малко, в която образованието и здравеопазването са подчинени на партийна воля, в която хората не смеят да си изкажат мнението, за да не ги уволнят от работа. В която дребният бизнес е принуден да си облепва сергиите с плакати, за да разчита, че бухалката на властта няма да се стовари върху него.

Ние трябва да консолидираме волята за промяна и гнева на всички тези хора, затова да припомним, че демокрацията е оръжие на слабия. Да го вземем в ръце и да нанесем с това оръжие смъртоносен удар по мафията. Но това не става с един месец.

- Какво ще правите след изборите, в личен, политически план. Ще си почивате ли, ще продължите ли битката?

- Това, че ще продължим битката, няма никакви съмнение. Но истината е, че през последните месеци аз не съм видял сина си повече от няколко часа, така че след изборите, ако някой очаква аз да водя преговори за министерски пост, много се лъже. Със сигурност първите дни след изборите ще изкарам дните с детето си от сутрин до вечер.

Материалът е публикуван съгласно договор от 01.03.2017 г. между ПП "Демократи за силна България" и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

19

дони

23.03 2017 в 11:20

Не, не е свършила ерата на бойко! Жалкото е, че твоята ера не идва! Това ни е проблем, и то голям! Устата ти не се затваря, но от нея излизат само клишета. Не ставаш за политик, съкровище! И резултатите изборни ще ти го докажат! Трябваше да се бориш в парламента, а не по студията!

29216

18

Лопе де Вега

23.03 2017 в 10:02

#17 Евгение, сакън, чоджум, да сравняваш Радан с Янето. Политическият терорист Яне е прост опортюнист. Готов е да си даде г... под наем всекиму, за да се добере до власт. Няма да ти напомням как завърши войната му срещу боко и това не е единствения пример. Радан - крив-прав - още не се е изложил чак толкова. За твое успокоение - аз няма да гласувам.

Поздрав!

12037

17

Evgeni Chakalov

23.03 2017 в 08:55

Радан е новият Яне.

29216

14

Лопе де Вега

23.03 2017 в 07:12

Ми не знам. Тя, боковата ера не е свързана само и единствено с него. Докато получаваме пари от ЕС делото му ще пребъде. А и той самият не се е отказал да се върне връз нас. С обеднелите патриоти и още една патерица пак ще ни оноди, този път неизвестно колко време.

Поздрав!