Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Атанас Атанасов: Републиката е обезличена, олигархията владее територията

С "Да, България" вървят преговори. СДС и ДБГ трябва първо да изразят отношението си към властта, казва лидерът на ДСБ

Владимир Йончев 02 октомври 2017 в 18:01 12656 10

Атанас Атанасов

Въпросите ми едва ли ще са много изненадващи, защото от години в Дясното за едно и също говорим. Какво се случва с ДСБ, с Нова република и ще има ли дясно обединение?

Ще отговоря на този въпрос, но бих почнал по друг начин: Очевидно е и е проблем на държавата, че бавно и системно, откакто Борисов влезе във властта, се обезличава републиката. В крайна сметка чл. 1 на Конституцията казва: "България е република с парламентарно управление". А основната институция на Републиката е тотално обезличена. Сегашният състав на парламента, няма и 6 месеца, откакто е избран, а има рекордно нисък рейтинг на доверие. Което означава, че хората са разбрали, че от парламента нищо не зависи. Тази институция е превърната в гумен печат на решенията на някой друг. 

И тъй като Републиката е обезличена и изпразнена от съдържание, имаме само територия, която се стопанисва от олигархията през различни издания на правителства на Борисов.

Сериозната кауза на опозицията трябва да бъде да възстановим Републиката. Но какво имаме на терена? Имаме една казионна опозиция, която отвреме-навреме вдига много шум, а по важните въпроси се сговаря с управляващите.

Имаме специфичен модел на управление - да го кръстим за краткост "Модела Борисов" - от една страна обезличаване на институциите, а от друга взимане на решенията задкулисно. Характерна черта на този модел е начинът, по който се управляват парите. Основна задача по Конституция на парламента е управляването на общите пари, не случайно има специална бюджетна процедура. При управлението на Борисов обаче процедурата се спазва само формално. А всъщност се залагат ниски приходи, а след това започват да се трупат едни огромни излишъци и те разпределят с постановление на министерския съвет. Което на практика е нарушение на Конституцията, порочно разпределение на публичните пари и схема за купуване на политическо влияние.

Аз съм съгласен с всичко това, но не го смятам за особено изненадващо. "Моделът Борисов" прилича на времето на БКП, когато парламентът само легализираше решенията на партията. След като това сме го гледали толкова години, каква е ролята на дясната опозиция? Не помага ли тя, със своята слабост, да се случват тези неща?

Тук има една друга много важна черта на този модел, която го крепи, а именно порочната експлоатация и употреба на медиите. Създадена е пак чрез този начин на експлоатация на парите - не само от бюджета, но и от европейските средства. Вижте какви финансови потоци влизат в медийните среди и как е създадена една пропагандна машина, която обслужва властта и манипулира общественото съзнание. Когато от другата страна, когато не разполагаш с възможност за противодействие, се получават такива изборни резултати.

Има много прилики между тоя модел на управление и късния соц на Тодор Живков. БКП преди '89-та контролираше целия пропаганден апарат, поставяха се определени задачи какво трябва да се внуши на хората, излизаха на първа страница на "Работническо дело" определените заглавия. Сега се употребява същия модел и той твърде дълго успява да задържа в общественото съзнание определени внушения.

Този модел представлява схема за разпределение на общественото богатство в един много тесен кръг олигархия и ние трябва да работим за една много силна опозиция, за да го преодолеем, защото в парламента няма опозиция. През 2014 г. Борисов най-напред предложи коалиция на БСП.

То и сега Георги Гергов предлага коалиция между БСП и ГЕРБ.

2014-та през Миков, 2017-та през Гергов... Борисов преговаря с БСП. И сега - къде е дясното, къде е лявото в цялата тази история? Очевидно разиграват театър в парламента, а властта обслужва олигархията, която е свързана и с едните, и с другите.

За колко се продават идеите - и десните, и левите? За един панаир, за един министерски пост?

Различни цени може да се определят. И едното, и другото. Поне в това правителство е ясно за много от министрите кой кой олигархски кръг обслужва. Да не почна да ги изреждам кой на кого е... Министър, предложен от националистите, а на практика обслужва върхушката на ДПС.

Тия министри ги разиграха на кастинг преди Слави. Или на търг?

Може би Слави от там взема модела. Не искам да се закачам за това. Нека минем на основния въпрос - именно тази фасадна демокрация налага да се търсят допирни точки и да се водят разговори за истинска политическа алтернатива на това управление. Ние сме напарвили своя анализ и своите изводи, че тежко разочаровахме нашите избиратели като се явихме разединени и на практика това даде възможност да бъде използван един от измамните пропагандни механизми "гласувайте за ГЕРБ, за да не дойдат комунистите на власт". Заради разпокъсаното дясно бяха засмукани много гласове от ГЕРБ.

Аз преди да питам как вървят преговорите, първо да питам останаха ли хора? Последния път, когато десните бяха в парламента, предизвикаха доста разочарование.

И ние неслучайно напуснахме властта, оттеглихме се в опозиция и това доведе до предсрочните избори. И ние като хората, които бяха по улиците през 2013 г. очаквахме тогава да възстановим републиката. Но се оказа, че участваме в един модел на измамата.

Поради липса на достатъчно информация или поради липса на достатъчно политическа култура, не се оценяват добре важни политически ходове. Това да се откажеш доброволно от властта, да се оттеглиш, да се конфронтираш с властта и да понесеш всички негативи на тази пропагандна машина, която веднага те взема на прицел и те разкоства отвсякъде... Добре, сбъркали сме като сме подкрепили предното правителство на Борисов. Очаквали сме, че ще създадем нещо друго. Разбрали сме, че и ние сме част от измамените. Сега след грешките, които сме направили и сме разбрали, би следвало да намерим този кръг от хора, които искат да бъдат част от създаването на тази алтернатива. Според мен има достатъчно хора, просто трябва да видят, че се създава мощна алтернатива.

Нека хипотетично приемем, че всичко това се случи и десните вземат властта и да кажем след 2 г. започнат да управляват. Какви са гаранциите, че няма да се създаде пак Дрийм тийм - ако не в Хасково, то другаде?

Много е важно да се спазват правилата. Има правила, които гарантират устойчивост на Републиката. Въпросът е, че тези правила грубо се газят.

Позволете ми да не се съглася. В назначенията в Хасково няма нищо незаконно. Само неморално.

Въпросът е как се гарантира обективен подбор на хора, които имат качества. Ще Ви дам един пример от МВР. Направих всичко възможно в закона за МВР да се запише конкурсното начало при назначаване и издигане. Това категорично не се спазва. Скоро назначиха директор на Столична дирекция на вътрешните работи - най-голямото звено, без конкурс. А по закон задължително трябва да се проведе конкурс. Кой трябва да реагира на такова нещо, да се потърси отговорност за такова нещо? Пак се връщаме в началото - назначаването на възлови позиции на хора, които обслужват олигархията, а не спазват закона.

В МВР повечето от хората са почтени и искат да работят за държавата. Но те са тежко демотивирани, защото каквито и резултати да покажат, те не са основа за издигане в кариерата. Точно обратното. Те казват: "Ако аз сега разкрия някакво тежко престъпление, какво правя на практика? Давам възможност на началника си да го изтъргува. И нямам никакъв мотив да я върша тази работа, защото обслужвам порочния начин, по който функционира държавата."

Тежката демотивация на качествените хора е точно в това, че те разбират, че не заради личните качества и заради резултатите, които дават, могат да се издигнат в йерархията. Кадровата търговия е част от модела на управляване на държавата днес. Тоест, шансове за издигане в йерархията имат само тези, които са се съгласили да бъдат част от номенклатурата на ГЕРБ.

За утре е насрочена една кръгла маса, в която много хора виждат стъпка към обединението на десницата. Вие възлагате ли такива надежди?

Към този момент има усилия от различни страни. По принцип, не е лошо да се провеждат такива събития, но моят скептицизъм е свързан с това, че се провежда, едва ли не, кастинг кой да бъде обединител. Обществените очаквания са да се създаде концентрирана политическа сила, като алтернатива на сегашния модел на управление. На хората им е омръзнало да ги занимават с боричкания за лидерство.

Откакто съм избран за председател на ДСБ, се установи добра комуникация с "Да, България" и с Христо Иванов. Имаме регулярни срещи на преговорни екипи. Така ние вече започнахме да градим такава политическа алтернатива.

А СДС и ДБГ изключени ли са от този процес?

Никой не е изключен. Искам да подчертая, че от декември 2015 г. ДСБ има последователно отношение като опозиция на олигархичния модел на управлението. На този етап сме установили, че с хората от "Да, България" имаме еднаква обща оценка за порочния начин на упражняване на властта в държавата. Аз съм много внимателен за това да не участваме пак в създаването на формат, който зад имитация на опозиция, фактически да се бори за следваща коалиция с Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11800

10

limlim

31.10 2017 в 19:53

Личната Йода на Дарт Костов облъчва електората. Само силицата му никва я няма...АрТу Кънев и той нефелен...Ко да прайш - нема ора.

10571

7

Hissarion

03.10 2017 в 12:29

Защо не пишете за поредният загинал при трудова злополука? По-важен ли е гнома с неговите конспирации?

17439

6

мнение от IP

03.10 2017 в 11:52

Та не разбрах кой трябва да реагира на това, че хората се назначават без конкурс. Защо си мисля, че прокуратурата? Република, рапублика, ама престъпленията и неспазването на закона у нас не се наказват, каква република.....

6947

5

theprofet

02.10 2017 в 21:26

За т'ва ли се хвана бе лузър?

6947

1

theprofet

02.10 2017 в 19:54

От '89-та, до сега, не е имало власт, която да не обслужва интересите на десе и техните олигарси. Баце за три мандата така се постара, че вече и всички ключови държавни институции работят за тях.
Медийте винаги са били под техен контрол. А новите и независими, бързо биват вербувани. Нали офнюз, който слушка папка?
Не очаквайте промяната да дойде и от щатите, след като същите подпалиха фитила на десето да направи преврата.
Така че разни хрантутничета на АзБ няма как да променят нищо, защото не е изгодно за господарите им.

Извод: Дясно няма, няма и да има скоро!
 
X

Да помогнем на украинските деца!