Найденов изключи само 131 декара от търга с компенсаторки

Владимир Йончев 05 септември 2012 в 19:11 3309 2

Мирослав Найденов. Снимка: Сергей Антонов
Мирослав Найденов. Снимка: Сергей Антонов

Само 131 декара изключи от търга с компенсаторки земеделският министър Мирослав Найденов, въпреки обещанието си, че няма да разпродава планините.

В съобщение до медиите земеделското ведомство уведомява, че министър Найденов е разпоредил проверка дали в предложените за търг земи не са попаднали такива, които са публична държавна собственост.

МЗХ съобщава още, че към момента е открит само един такъв имот и той е от 83 декара във Видинско.

Проверка на OFFNews.bg установи, че става дума за защитена територия "Миджур" в землището на село Горни Лом, община Чупрене. Площта му е 131, а не 83 декара, както пише в съобщението на МЗХ.

Като изключим защитената територия "Миджур" обаче, всички планински пасища продължават да стоят за продан. Те са частна държавна собственост и не попадат в така формулираната от министъра забрана.

Продажбата на защитена територия е забранена от закон и "Миджур" нямаше как да се продаде, независимо от забраната на Найденов. Присъствието на защитената територия в тръжната документация обаче минираше целия търг, който вероятно щеше да бъде отменен от съда.

Малко след предаването "Разследване на седмицата", излъчено в понеделник едновременно от OFFNews.bg, Pressclub, "Отворен парламент", "Гневни млади хора" и OFFRoad Radio, земеделският министър се бе обадил на участника в предаването Тома Белев, за да го увери, че ще изключи пасищата, които попадат в Натура 2000 от предстоящите търгове на земеделски земи с поименни компенсационни бонове.

В областната дирекция "Земеделие" - Видин за търг са дадени около 20 000 декара земи, от които 7 811 декара са високопланински пасища, частна държавна собственост, попадащи в Натура 2000. С днешната си заповед обаче министърът изключва само 131 дка (а според МЗХ 83 дка). Така за продан остават 7 680 декара от билото на Стара планина в района на връх Миджур.

Преди малко се чух с министър Найденов и го попитах защо не спазва обещанието си, каза пред OFFNews Тома Белев. След известно уточняване на термините и кои земи в коя юридическа формулировка попадат, Найденов обещал, че в началото на другата седмица ще организира среща с животновъди, за да потърси тяхното мнение и отново ще преразгледа решението си.

По-рано сутринта мнозинството от ГЕРБ отхвърли предложението на „Атака” парламентът да  наложи мораториум върху продажбата на земя от Държавния поземлен фонд. Депутатът Любомир Владимиров предложи мораториумът да е за срок от 5 години. „Аргументът, че от получените средства ще бъдат подпомагани земеделските производители е безпочвен. Това е крайно недалновидна политика, която при крайно занижени цени би обогатила само единични ползватели на държавни земи. Държавата ще се лиши от активи за милиарди и ще получи жалки суми”, каза Владимиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!