Ще оценяват учениците и по самостоятелни проекти

Елица Мартинова 04 септември 2012 в 09:11 1828 0

Милена Дамянова, зам.-министър на образованието Снимка: БГНЕС
Милена Дамянова, зам.-министър на образованието Снимка: БГНЕС

От предстоящата учебна година на учениците от първи до 12-и клас вече ще бъдат поставяни задачи за работа по самостоятелен проект, заяви за БТА зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

„От новата учебна година ще започнем да прилагаме оценяването на учениците по проекти и очакваме, че то ще даде добри резултати“, коментира Дамянова.

Според нея самостоятелните задачи ще провокират интереса на учениците и ще ги мотивира.

„Чрез оценяването по проекти целим учениците да развият способността да покажат своите силни и слаби страни, да формират реална самооценка и да си поставят цели“, допълни още зам.-министърът.

Във връзка с новото изискване на образователното мнинистерство ще бъдат въведени и нови методи за оценяване, съобщи Дамянова.

Очаква се, че те ще навлязат на практика през учебната 2013/2014-а, заедно с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

„Това е закон, който е много обсъждан и очакван от гилдията. Той ще подреди образователната ни система, ще позволи да има промяна в учебното съдържание, за да имаме нови и интерактивни учебници“, посочи Милена Дамянова.

Дамянова обяви още, че предстоят промени и в националното външното оценяване по български език и литература за 4-и клас. Според нея новата методика ще даде по-ясна и цялостна картина за уменията на децата да вникват в смисъла на прочетен текст.

При предметите „Човекът и обществото“, „Човекът и природата“ и математика методиката на тестовете за външно оценяване ще се запази през учебната 2012/2013 г.

„Само ще намалим в тестовете броя на задачите от 20 на 19 по тези три предмета. 16 ще са задачите от затворен тип, а три ще са отворените, които ще изискват логическо мислене, креативност и инициативност“, поясни заместник-министърът.

При седмокласниците ще бъдат въведени промени при оценяването за природните и обществени науки, както и за чуждите езици.

Нововъведения няма да има единствено в изпитната форма на зрелостниците.

Учебната 2012-2013 г.  ще започне официално на 17 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки