Министър Найденов промени решението си след Разследването на седмицата

Владимир Йончев 03 септември 2012 в 23:51 6593 8

Тома Белев, Татяна Василева от
Тома Белев, Татяна Василева от "Капитал" и Владимир Йончев в предаването "Разследване на седмицата". Снимка: Сергей Антонов

Земеделският министър Мирослав Найденов промени решението си за разпродаването на планините с компенсаторки след предаването "Разследване на седмицата". То се излъчи днес от 17 часа на живо едновременно от 5 медии. Участниците бяха екологът Тома Белев и журналистът от "Капитал" Татяна Василева.

След предаването министър Найденов се е обадил на Тома Белев и го е уверил, че планинските пасища ще бъдат изключени от предстоящите търгове на земеделски земи.

Информацията за това бе публикувана във фейсбук от самия Тома Белев. Ето какво написа той във страницата си във Фейсбук:

Независимо от неверието на Владо Йончев днес в Разследване на седмицата с Гневни млади хора и Offnews , че нещо ще се промени след това предаване, нещото все пак се случи. След предаването проведох телефонен разговор с Мирослав Найденов, в който постигнахме съгласие, че целта на националния търг не е да продава пасища, при това такива в защитени територии и НАТУРА 2000 мрежата. Съгласието ще се изрази екологичните организации да му изпратим списъка на пасищата, които са в НАТУРА 2000 , а той да издаде заповед, с която ги изключва от търга. Сега ще трябва да се поозорим малко с ГИС експертите и да се приключи случая. Желаещи да помогнат?

Поради късния час не си позволихме да търсим земеделския министър за повече подробности, но възнамеряваме да направим това утре. Имаме потвърждение от министерството на земеделието, което можете да видите тук.

Втора голяма новина се роди, докато течеше съвместното предаване на OFFNews.bg, "Отворен парламент", "Гневни млади хора", Pressclub.bg и OFFRoad Radio. Земеделският производител Емил Цеков Петров декларира пред Медиапул чрез адвоката си Илияна Миланова, че се отказва от арендата на скандалните земи.

Петров бе подписал договор, че ще плаща в продължение на 5 години по 100 лева годишно наем за 1200 декара земи около връх Миджур. Същите тези земи са обявени за продан от земеделското министерство за 61 лева на декар.

Това означава, че срещу 61 лева новият им собственик автоматично получава 500 лева, които е трябвало да отидат у държавата.

Тома Белев съобщи, че организацията "Зелени Балкани" ще сезира прокуратурата за действията на областната дирекция "Земеделие" във Видин. Тя веднъж е договорила да получи 500 лева наем от декар, а 25 дни след това предлага същите земи за 61 лева, лишавайки държавата от договорения проход и харизвайки го на бъдещия купувач.  

В предаването "Разследване на седмицата" блогърът Асен Генов, който се включи по телефона, заяви че Емил Петров е служител на "Дунавски драгажен флот", който доскоро се е управлявал от общинската съветничка на ГЕРБ Росица Кирилова. Към момента няма потвърждение на тази информация.

Сигурно е обаче, че Емил Петров се е регистрирал като земеделски производител на 17.07.2012 г. - само 3 дни преди да вземе под наем 1200 декара. Това са единствените земи, които Петров взема под наем. В землището на Горни Лом има и други земи, които са се предлагали под наем, но Петров проявява интерес само към тези, които месец по-късно - на 15 август ще бъдат обявени за разпродажба.

Петров никога не е имал фирма и остава под въпрос как е спечелил 600-те хиляди лева, които ще даде като аренда за 5 години ползване на 1200 декара срещу 100 лева на декар.

Наемът за земеделска земя от Х категория рядко надхвърля 15-20 лева на декар.

С промяната на решението си Мирослав Найденов избягва и гафът, който можеше да провали целия търг в област Видин. В земите за продан бяха попаднали и 137 декара от защитената територия Миджур. По закон земи в защитени територии не могат да се продават.

Едва ли са искали точн тези 137 декара да продадат, защото това просто няма как да стане, коментира Тома Белев в "Разследване на седмицата". Той предположи, че в базата данни на земеделските ведомства е такъв хаос, че дори не са разбрали каква мина са си поставили.

Watch live streaming video from angryyoungmen at livestream.com
 Аудиозапис от предаването може да чуете ТУК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови