Разпродават Стара планина с компенсаторки (обновена)

Владимир Йончев 02 септември 2012 в 13:29 9484 17

Нова защитена зона ще пази дивите птици.
Нова защитена зона ще пази дивите птици.

Нова грандиозна далавера подготвя земеделското министерство. Билото на Стара планина източно от връх Миджур се разпродава. Цените са скандално ниски, но дори и тези ниски не се заплащат с пари, а с компенсаторки. Така квадратен метър излиза около 4 стотинки.

Частните компании, у които ще попадне държавната сега земя, ще си избият инвестицията само за година чрез плащанията за земеделска площ, които се извършват чрез Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

За новата далавера съобщи Тома Белев от "Зелени Балкани".

Още по-странно е, че към момента същите земи се отдават под наем срещу 100 лева годишно.  Тайният търг за отдаване на земите под наем е проведен на 20.07.2012 г. Спечелил ги е Емил Цеков Петров (виж стр. 13 и 14 в линка). Найденов обаче се отказва да получва по 100 лева годишно и ги харизва за вечни времена срещу 61 лв. в компенсаторки.

Решението за разпродажбата е взето от Областната дирекция "Земеделие" във Видин на 15 август и е одобрено от министъра на земеделието Мирослав Найденов. Най-скандалната му част е в края на дългия документ - на 48 и 49 стр. Билото на Стара планина попада в землището на село Горни Лом, община Чупрене. От него се разпродават 7 811 декара на цени между 61 и 146 лева за декар. Общата цена на тази огромна площ е 618 хил. лв. в поименни компенсаторни бонове. Като се има  предвид, че цените на компенсаторките са около 0,69 лева, излиза, че новият им собстветник ще ги придобие срещу около 426 хил. лв.

Допреди една година цената на поименните компенсаторни бонове бе 0,30 лв.  През юни цената им бе 0,40 лв. и само за дни скочи рязко до близо 0,70 лв. Причината бе търг с компенсаторки, обявен пак от земеделското ведомство. Според публикации в медиите евтините бонове са изкупени от фирми, свързани с Винпром "Пещера", които са имали предварителна информация за планираните от Мирослав Найденов продажби. Официално потвърждение на тази информация няма.

Документи за търга се подават до 29 септември. На 11 октомври ще бъдат обявени победителите.

Към района имаше интерес и за изграждането на ветрогенераторен парк. Той обаче бе спрян след протести на хората от Чипровци.

Министерството на Мирослав Найденов планира да  разпродаде с компенсаторки 154 000 декара държавни земи. Пред БГНЕС Тома Белев съобщи, че сред тях са огромни имоти в областите Бургас и Варна.

Допреди встъпването в длъжност на Найденов, запазването на планините като изключителна държавна собственост е една от малкото устойчиви държавни политики на българската държава в продължение на повече от 100 години. Особено през 20-те години на 20 век българската държава полага изключителни усилия да изкупи високите части на планините от предишните им собственици, за да ги направи достъпни за всички.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!