bTV купи правата за „Господарите“, не дава на Нова да ги излъчва

Виктория Викторова 01 септември 2012 в 13:36 5880 4

Рачков, Зуека и Халваджиян (от ляво на дясно) след раздялата си с bTV преди 5 месеца. Снимка: БГНЕС
Рачков, Зуека и Халваджиян (от ляво на дясно) след раздялата си с bTV преди 5 месеца. Снимка: БГНЕС

Пореден скандал, в центъра на който е bTV, се разгоря с пълна сила – компанията-собственик на телевизията - Central European Media Enterprises съобщи, че е закупила правата за италианския формат Striscia la Notizia, познат у нас като „Господари на ефира".

Закупените права са за територията на няколко държави, сред които е и България, а периодът е 3 години.

Заради това Нова телевизия, която приюти продукцията на Магърдич Халваджиян след скандала му с bTV през април, няма да може да излъчва предаването, какъвто беше планът.

Преди дни  беше обявено началото на десетия сезон на българския вариант на Striscia la Notizia с оригиналните водещи Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека.

Сега обаче спънките за Нова телевизия, Магърдич Халваджиян и „Глобъл вижън“ ще разбърка плановете им.

Това, което bTV предприе, е да излъчва оригиналната, италианска версия на предаването със заглавие „Господарите“, като още вчера „маркира територията“, пускайки първия епизод по bTV Comedy.

В официалното съобщение от bTV се казва, че „единствено bTV Media Group има правото да продуцира и излъчва формата Striscia la Notizia в България. В същото време Нова телевизия рекламира излъчването на „десети сезон" на шоуто „Господари на ефира" - предаване, създавано до момента като българската версия на Striscia la Notizia“, изтъква телевизията.

В съобщението се казва още, че рекламните послания на Нова телевизия са подвеждащи за аудиторията и създават опасения за възможно неправомерно използване на елементи от италианския формат в шоуто по Нова телевизия.

От bTV също така предупреждават конкурентите си, че „би било крайно неуместно, особено от страна на телевизионен оператор с национално покритие, да рекламира излъчването на предаване, което има претенцията да се бори с неправдата, а в същото време нарушава права върху чужда интелектуална собственост“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews