6 млн. лв. за антиките в нова спирка на метрото (снимки)

Нели Чолашка 29 август 2012 в 15:56 5832 2

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

6 млн. лв. са инвестирани в археологическите разкопки при метростанция „Сердика II”, обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която се разходи из метростанцията два дни преди официалното пускане на втория метролъч.

"Сердика ІІ" е спирката пред ЦУМ и има топла връзка със съществуваща спирка "Сердика".

На новата метростанция в 12 витрини са изложени археологически експонати.

Във всяка витрина има легенда за произхода на експоната.

Те са собственост на Музея за история на София и на Националния археологически музей при БАН.

„Изложбата ще бъде за всички хора, преминаващи през тази станция. Те могат да се запознаят в детайли с древната история на София, с която можем да се гордеем”, коментира Фандъкова.

Тя уточни, че пет пъти е променян проектът за археологическите разкопки на метростанцията. 

Изложба като тази на метростанция „Сердика II” няма в никое друго метро в света, обяви зам.-кметът по култура Тодор Чобанов.

Официалното откриване на втората линия на метрото - от "Обеля", през центъра на града до бул. "Деймс Баучер", ще е в петък сутринта. На церемонията е поканен и председателят на Европейската комисия Жозе Манеул Барозу (построяването на втория метролъч беше финансирано от ЕС). 

Изпратени са 800 официални покани за церемонията, обясни шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

От началото на седмицата влакчета се движат по новата линия по график, за да свикнат с трасето машинистите, обясни Братоев.

От 1 септември, с пускането на втората линия на метрото, картата за подземната железница ще поскъпне от 28 на 35 лв. Тя ще важи и за двете линии, но повечето хора използват или едната, или другата линия. Билетът за еднократно пътуване остава 1 лв.

В момента с метрото пътуват около 200 хил. души дневно, очаква се броят има да стане около 330 хил. с пускането на втория метролъч, уточни Стоян Братоев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!