„Витоша ски“: Ние не пасем овце или кози

Елица Мартинова 30 юли 2012 в 15:47 5381 12

Радослав Пеев и Петър Петров от
Радослав Пеев и Петър Петров от "Витоша ски", Снимка: БГНЕС

„Ски сезонът на Витоша е под въпрос въпреки доброто ни желание. Причината за това е, че до момента там реално не съществуват ски писти по документи, каквито са новите изисквания в Закона за горите“, предупредиха от ръководството на „Витоша ски“ в обръщение до медиите.

„До момента не са направени скици на пистите, те не са картографирани, не са изключени от горския фонд. Ако бъдат обособени и бъде обявен търг, ние сме готови да участваме в него и да обслужваме и поддържаме пистите, ако го спечелим“, заяви по време на пресконференция в понеделник Петър Петров – член на Съвета на директорите на компанията.

Той подчерта, че в противен случай ски сезон на практика няма как да има, защото съгласно новия Закон за горите, териториите се наемат само по предназначение.

„Ако на Витоша има ливади, ние не можем да ги наемем, защото не пасем овце или кози, а законът казва, че териториите трябва да се наемат само по предназначение“, посочи Петров.

Така от фирмата намекнаха, че очакват разходите по смяна на предназначението на все още нерегламентираните писти да се поемат от общината или държавата.

Радослав Пеев от ръководството на компанията потвърди, че от 1 август ще заработят лифтовете „Симеоново-Алеко“ и „Драгалевци-Голи връх“.

Той гарантира, че съоръженията са напълно безопасни, тъй като последната инспекция по технически контрол е била през май тази година. 

Пеев и Петров подчертаха, че "Витоша ски" не е концесионер, а законен собственик на девет лифта на Витоша.

Двамата не спестиха критиката си и към частта в закона, която регламентира подмяната на лифтовете.

Недоволството на фирмата е породено от давността на правата върху лифтовете – според новите промени фирмата, извършваща модернизации, има право да стопанисва съоръженията за не повече от 20 години след ремонта.

„Законът уж дава възможност за подмяна, но той отнема права чрез затварянето на проектите в рамките на 20 години. Експлотационният живот на едно съоръжение е 30 години, а периодът на възвръщаемостта – 15-20 години. Кой би се заел с това при такива условия?“, попита реторично Петров.

Радослав Пеев подчерта, че фирмата има желание и готовност да подмени всичките девет съоръжения, на които е собственик. По думите му обаче това ще се случи едва "се реши правно въпросът".

Той допълни още, че се предвиждат нови инвестиции в размер на 70 млн. евро.

По думите му с част от тях ще се изгради езеро за изкуствен сняг с размерите на "Ариана" в Борисовата градина. По план новото съоръжение ще се намира в края на писта "Витошко лале".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!