КЗК: "Лукойл" е монополист, но не злоупотребява

30 юли 2012 в 11:48 3308 1

Лукойл
Лукойл

"Лукойл България" ЕООД не е злоупотребило с господстващото си положение на пазарите за търговия на едро с бензин А95 и дизелово гориво. Това се казва в решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

Производството в комисията беше образувано по сигнал на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков. Сигналът е от 3 август 2011 г. и е свързан с информация за "евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД и „Лукойл Ейвиейшън България” ЕООД и по отношение на доставките на авиационно гориво за летищата и авиопревозвачите на територията на Република България".

"КЗК проучи търговските отношения на дружеството с клиенти на едро, като обърна особено внимание на политиката на дружеството по предоставяне на отстъпки, с цел да се установи дали представляват отстъпки за лоялност, които обвързват клиентите да закупуват изключително от господстващото предприятие като по този начин се постига затваряне на пазара.

Извършеният анализ показа, че по време на разглеждания петгодишен период, предоставяните от „Лукойл България“ ЕООД отстъпки не са довели до подобен ефект, за което е показателен и сравнително високия и увеличаващ се дял на вноса на горива", се казва в текста на решението. 

Комисията признава, че дружествата „Лукойл Нефтохим Бургас” АД и „Лукойл Ейвиейшън България” ЕООД наистина имат господстващо положение на съответните пазари, но не са извършили злоупотреба с това си положение, като са отказали да доставят авиационно гориво за летищата и авиопревозвачите на територията на страната.

"Данните по преписката показват, че временните затруднения в доставката на авиационно гориво (от м. юли 2011 г.) са резултат от обстоятелства, които са възникнали независимо от волята на господстващите дружества и цялостното им поведение не е насочено към съзнателно поддържане на настъпилите ограничения, а към тяхното преодоляване", пише още в решението на КЗК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!