Григор Здравков: Корупцията в митниците идва от ръководството им

Юлиан Христов 24 юли 2012 в 17:17 5728 1

Агенция
Агенция "Митници"

Председателят на Българска легия "Антимафия" за смисъла от местенето на администрацията на Агенция "Митници" и корупционните схеми под него.

Има ли смисъл в решението за местенето на Агенция „Митници“?

Първо трябва да уточним, че най-тромавите и консервативни администрации в една държава, това са приходните агенции – у нас това са данъчните и Агенция „Митници“. Смисълът на една реформа е в оптимизация на структурата с цел повишаване на приходите. Агенция „Митници“ имат две основни функции: едната е фискалната политика – събирането на мита, акцизи и ДДС, другата е контролната политика – да предотвратява контрабандата, митническите измами и наркотрафика.

В случая, за откриването на нови работни места в Русе, не може да се говори. В Агенция „Митници“ около 400 човека са истинските професионалисти, които са работили и са се обучавали с години на всякакви видове синхронизирани европейски законодателства. Това не е онзи митничар с ланците, който казва: „Плати 50 евро и ще минеш“.

Един от аргумените на финансовия министър за местенето е разкриването на нови работни места...

По принцип част от членовете на семействата на голяма част от служителите на Агенция „Митници“ също работят в държавната администрация. Да преместиш едно такова семейство, това означава, че ако служителят се премести, той води със себе си поне още един член на семейството, който ще търси работа. Ако напуснат 2/3 от служителите на митниците заради местенето и бъдат заменени от нови хора, това означава, че осем-десет месеца тези нови хора няма да могат да се стиковат. Добре, ще бъдат взети на работа млади хора, но те трябва да се обучават три или четири години, за да могат да стигнат това ниво на предшествениците си. Става въпрос за тази част от митниците, която комуникира с партньорите в чужбина, която прави цялата логистика, прави и предложенията за законодателни промени, определя и част от политиката на Министерството на финансите. Изказването на министъра на финансите, че никой не се е родил митничар и че щом служителите изказват собствено мнение това означава, че имат някакви задни мисли и сигурно са корумпирани, е меко казано гнусно. Защото по същия начин може да се контрира, че никой деловодител от Световната банка не се е родил министър.

Корупцията в Агенция „Митници“ е сведена до мининум. Няма корупционна практика, която да се извършва от ръководителите на отдели, камо ли от отделните експерти. Корупцията там се намира на 12 етаж, където е ръководството на Агенция „Митници“. Това, че Русе е граница и там има някакви информационни центрове, които са ни помогнали да ловим голяма контрабанда, е смешно. В същия момент всеки забравя да каже, че Ваньо Танов живее в Русе.

Тоест, в случая с местенето не можем да говорим за оптимизация на администрацията...

Всички административни звена на нашата държава се намират в София. Пълно безумие е да ги разбиеш, особено когато това става една година преди изборите. Излиза, че една година ще има местене, ще се търсят сгради... Сградата на Агенция „Митници“ претърпя един много скъп ремонт още при Милен Велчев. Тя е пригодена специално и точно за митническата администрация и е клас „А“... Единствената сграда, която е същия клас в Русе, това е така нареченият Бизнес център. Самият собственик призна, че е подготвена замяна на двете сгради. Остава неясно дали предложението е негово или от финансовото министерство...

Кое е нередното в случая?

Това много прилича на класическа корупционна сделка, за която по принцип комисионната варира около 15 млн. лв. Сами преценете – едната сграда е в центъра на София, ремонтирана е, има съответната инфраструктура с паркинги и т.н. Другата сграда е на по-широка площ, но е в Русе.

Има и нещо друго – как ще бъде преместена цялата хардуеърна система? Става въпрос за сървърите, които е почти невъзможно да бъдат изнесени от сградата на ул. „Раковски“. Колко време ще трябва, за да не се прекъсва информационният поток. В момента не се краде толкова на вдигната бариера, колкото чрез митническата информационна система (БИМИС, бел.ред.), която на непочтените бизнесмени би предоставила огромни възможности.

С други думи, местенето на митниците ще доведе ли до повече предпоставки за злоупотреби?

Ще доведе до предпоставки контрабандния дял на цигари да не бъде 50%, а 2/3. Само за справка – след всички закупени нови технологии в митниците като скенери, след всички законодателни промени и наредби, от началото на годината до сега са хванати три камиона контрабандни цигари. В тези три камиона се включват и пратките, които са транзит през България. Преди година премиерът, Ваньо Танов и Симеон Дянков направиха най-голямото пресъпление към стистемата, като закриха наркоотделите, които бяха самостоятелни звена. В момента те са претопени в „Митническо разследване и разузнаване“ (МРР). Преди закриването на тези отдели, когато се получеше информация от външен партньор за наркосделка, за това знаеха трима човека. В момента информацията стига до зам.-началник на митниците, който го преразпределя към началника на МРР, той от своя страна го праща към съответната група и така се стига до седем души, които разполагат с тази информация. Така, ако има теч на информация, не може да се разбере от къде идва той и така се размива отговорността.

В последния доклад на Държавния департамент на САЩ беше ясно обяснено, че заловените наркотици от митниците бележат за поредна година „исторически минимум“. Само за сведение, заловения кокаин за цялата 2011 г. от митниците е 650 грама. Едновременно с това в докладите, които постоянно идват от партньорите ни, се говори за провал на административната реформа на Ваньо Танов. Всичко това е естествен резултат на липсата на компетентност и визия какво искаш да постигнеш. Подобни реформи биха могли да се направят, но само поетапно, с ясна концепция и най-важното - при работещо електронно правителство, за което дори премиерът твърди, че нямаме. От всичко това излиза, че конкретното преместване е абсолютно безсмислено и търсения ефект е съвсем друг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови