36 дела започват от нулата заради уволнението на съдия Тодорова

Юлиан Христов 21 юли 2012 в 15:25 2910 1

Мирослава Тодорова.
Мирослава Тодорова.

Общо 36 са делата на съдия Мирослава Тодорова, които вероятно ще бъдат прекратени и започнати от начало, заради уволнението на съдийката с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС).

ВАС потвърди уволнението

На първа инстанция тричленен състав на Върховният административен съд (ВАС) вече се поризнесе по уволнението й, като отказа да спре предварителното изпълнение на решението. На практика произнасянето на ВАС не е по същество и засяга статута на магистрата, тоест дали Тодорова реално е уволнена или не.

Административнопроцесуалният кодекс (АПК) позволява спиране на предварителното изпълнение на решение, ако от него могат да настъпят вредни последици. Именно това са и основните мотиви, с които съдия Тодорова поиска спиране на предварителното изпълнение на решението.

"Ако предварителното изпълнение на решението на ВСС за дисциплинарното производство не бъде спряно, ще настъпят тежки последици за правосъдието, защото всички описани първоинстанционни производства на 25-ти състав, чийто председател съм, ще започнат отначало. Доказателства за тях съм приложила към молбата за спиране", пише Тодорова в мотивите, с които обжалва първоинстанционното решение на ВАС. 

И продължава: "Следва да се вземе предвид и необходимостта всички 90 свидетели да бъдат призовавани и задължавани да се явяват отново пред органите на съдебната власт за разпит. Обхватът на материалите по делата е такъв, че новите съдии докладчици ще се нуждаят от значителен период от време за запознаване и насрочване."

ВСС реши: Нов процес за Мамата, свобода за Животното

Две от делата на съдия Тодорова, които са застрашени от започване от начало, са сред т. нар. дела с висок обществен интерес. По едното от тях - това срещу соченият за дясната ръка на Златко Баретата Антон Савов - Тони Мамата, няколко часа след уволнението на Тодорова, адвокатите на подсъдимите вече са поискали рестарт на процеса, както и промяна на мярката за неотклонение на друг подсъдим - Росен Петров-Животното.

Делото е образувано на 9 юни миналата година и е за въоръжена организирана престъпна група, за която се сочи, че е изпълнявала поръчки на Баретата, свързани предимно с разправа с конкуренти е нелоялни партньори в нарокоразпространението в столицата.

Подсъдими и сочени за участници в наказателния отряд са общо четирима души - Антон Савов, Добрин Синигеров, Генчо Романски и Росен Петров. Двама от тях са задържани съответно през септември 2010 г. и февруари 2011 г., което означава, че скоро изтича максималният срок за предварително задържане и те трябва да бъдат освободени.

Само досъдебното производство по това дело съдържа 46 тома явни и 28 тома секретни материали. Материалите в съдебната фаза пък обхващат 6 тома и 2858 страници. Ако делото, което беше на финалната си права с насроченото за 27 този месец заседание, тръгне от начало, това означава да бъдат разпитани отново всички свидетели.

Подобна ще бъде и съдбата на едно от делата срещу бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев, което е характерно със сложните си съдебно-счетоводни експертизи. То е сред делата, които се следят под лупа от Европейската комисия и развитието му ще бъде взето пред вид в следващия доклад в края на 2013 година.

При съдия Тодорова има още едно дело за данъчни измами, както и дело за отвличане, едно за грабеж и друго за изнудване.

Рокади в последния момент

От мотивите в жалбата на съдия Тодорова по решението на тричленния състав на ВАС става ясно, че определението е постановено от некомпетентен орган. С други думи - делото е разпределено на VI отделение на ВАС, което се занимава с осигурителни спорове, докато компетентно по актове на ВСС е VІІ отделение.

Подмяната на отделенията е станала с разпореждане на председателя на ВАС Георги Колев, който обосновава решението си с натовареността на съставите. В жалбата си обаче съдия Тодорова се аргументира, че председателят на съда няма правомощие да променя предметната компетентност на отделенията, а това може да прави само Общото събрание или Пленумът на ВАС.

Тя цитира и решения на Евросъда, според които разпределянето на дела в рамките на един съд трябва да е предвидимо при ясни критерии, като само тогава може да се говори, че е налице гаранция за независим и безпристрастен съд.

Съдия Тодорова оспорва решението и с мотива, за превратно тълкуване на разпоредбата в АПК, която касае  настъпването на вреди от уволнението. Съдът приема за безспорно, че предварителното изпълнение на решението на ВСС за уволнение ще се отрази неблагоприятно, както на страните по висящите пред състава на Мирослава Тодорова дела, така и за останалите съдии в СГС, които ще трябва да поемат делата й отначало.

В същото време обаче това касаело само обществения интерес, но не и личния на Тодорова, в качеството й на жалбоподател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови